Region

Albanija: Lezbejski par se bori za roditeljsko pravo

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2023

-

22:45

Albanija: Lezbejski par se bori za roditeljsko pravo
Albanija: Lezbejski par se bori za roditeljsko pravo - Copyright Tanjug/MGSI/Đorđe Krstić

veličina teksta

Aa Aa

Lezbejski par iz Albanije, koje se bore da budu priznate kao roditelji bliznakinja, saopštile su da će svoj slučaj predočiti Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) ukoliko glavni sudovi u Albaniji odbace njihov zahtev.

Prema albanskom zakonu, Alba Ahmetaj i Edira Mara ne mogu da budu registrovane kao roditelji dvogodišnjih devojčica, i odbijaju da kažu da je Mara, biološki roditelj, samohrana majka, preneo je AP.

"Ne tretiraju nas kao svakog državljanina, spadamo u građane drugog reda", rekla je Ahmetaj za Rojters (43), koja radi u ProLGBT zajedno sa partnerkom već 13 godina.

U odsustvu priznanja zajedničkog roditeljstva, ukoliko zakonski roditelj umre ili postane ozbiljno bolestan, drugi partner nema prava nad decom, koji mogu da završe u sirotištu ili da se dodele rođacima.

"Ukoliko se nešto desi Mari, naše bebe će ići u sirotište ili će njihova rodbina dobiti starateljstvo", rekla je Ahmetaj.

Ahmetaj i Mara su se žalile vladi zbog slučaja, ali su izgubile, pa su podnele tužbu Vrhovnom sudu, koji će doneti odluku narednih meseci.

Kažu da nisu optimistične da će dobiti na Vrhovnom sudu, ili Ustavnom sudu, što je njihova poslednja instanca gde mogu da se žali, ali će onda ići u Strazbur i podneti žalbu ECHR.

"Borićemo se do kraja", rekla je Ahmetaj i dodala da se nada da će njih dve pomoći da LGBTQ+ porodice imaju veća prava u Albaniji.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa