Region

Region na udaru poplavnog talasa: Izlivaju se reke od Slovenije do Bosne i Hercegovine, vanredno stanje u više oblasti

Komentari

Autor: Tanjug, Index hr, Euronews

17/05/2023

-

15:42

Region na udaru poplavnog talasa: Izlivaju se reke od Slovenije do Bosne i Hercegovine, vanredno stanje u više oblasti
Region na udaru poplavnog talasa: Izlivaju se reke od Slovenije do Bosne i Hercegovine, vanredno stanje u više oblasti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nekoliko dana teških padavina, određena područja u državama regiona našla su se na udaru poplavnog talasa koji je zahvatio Italiju, Sloveniju, Bosnu i Herecegovinu i Hrvatsku. U Italiji su nastradale tri osobe, a u državama na Balkanu nema žrtava, ali je načinjena velika materijalna šteta i u više mesta je proglašeno vanredno stanje. Takođe, postoji opasnost od klizišta.

U Sloveniji najteže na istoku zemlje, ima nepristupačnih sela

Istok Slovenije je pogođen kišom više od nedelju dana, što je izazvalo desetine klizišta koja predstavljaju opasnost za domove i infrastrukturu. Kako prenosi RTV SLO, najmanje 12 kuća u Šentilju je ugroženo zbog klizišta, a četiri porodice su morale da se evakuišu iz domova.

Na području Ormoža poplavljeno je ili vodotocima ugroženo oko 50 kuća, a određena sela su nepristupačna. 

Ministar odbrane Marjan Šarec je naveo da su jedinice civilne zaštite, vatrogasci i slovenačka vojska na terenu i da je ključni cilj zaštita ljudskih života i objekata. 

Skoro 70 klizišta u Ptuju, Mariboru, Celju, Murskoj Soboti i Novom Mestu obezbeđuje 47 vatrogasnih jedinica. 

Iako u Šentilju i dalje pada kiša, vrhunac padavina je prošao i sutra se očekuje suvo vreme. 

Savez opština Slovenije pozvao je nadležne da razmotre promenu zakonodavstva u oblasti prirodnih katastrofa.

Kako su upozorili u saopštenju posle sednice Predsedništva Saveza, sanacija klizišta predstavlja veliki teret za opštinske budžete. Zbog toga traže promene koje će opštinama olakšati pristup državnoj pomoći. Apeluju i na nadležno ministarstvo da pokuša da obezbedi osnov za povlačenje sredstava iz klimatskog fonda za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda.

Izlivanja na zapadu Hrvatske - "rekordne količine vode"

Vodeni talas koji je pristigao iz Slovenije poplavio je više područja na zapadu Hrvatske. Reka Korana se već izlila iz korita, dok vodostaji Kupe i Une ubrzano rastu, navodi Index hr. 

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović, izjavio je da se radi o rekordnim količinama vode i da se niko u sistemu do sada nije susreo sa ovakvim izazovom, ali i da se i sistem i struka moraju početi navikavati na nove situaciju.  

Tanjug/Dragan Nikolić

 

"Živimo u vremenu u kojem se osećaju posledice klimatskih promena i ovakvih situacija će biti sve više", rekao je on i dodao: "Moramo biti spremni na jake bujične poplave. Ne postoji institucija koja može sama sve odraditi i svako će morati da pruži svoj doprinos. Svako ko ima nekretninu moraće da vodi računa o tome kako da je zaštiti", rekao je Božinović posle sednice županijskog Stožera civilne zaštite, a prenosi HRT.

Hrvatska Kostajnica i Karlovac su pretrpeli najviše štete, a u ovim gradovima je proglašeno i vanredno stanje. Davor Božinović je najavio podizanje naknade vojnicima koji učestvuju u spasilačkim akcijama za 100 odsto.

U Karlovcu je oko 13 sati prestala da pada kiša, ali vodostaji su i dalje u blagom porastu, piše Index. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković poručio je da se situacija prati iz časa u čas i da si ,oguće nove padavine. Takođe, u Karlovačku županiju je krenula ispomoć iz Zagreba. 

Premijer Andrej Plenković koji se nalazi na samitu u Rejkjaviku je rekao da je u stalnom kontaktu sa članovima vlade, potpredsednicima i ministrima i da su svi maksimalno nagažovani.

"Mi ćemo se večeras zbog udaljenosti vratiti u Hrvatsku, priključićemo ću se članovima Vlade da vidimo situaciju na terenu", rekao je Plenković. 

Proglašeno stanje prirodne nesreće u Bihaću

Sa poplama se suočavaju i u Bosni i Hercegovini. Štab civilne zaštite doneo je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće u području grada Bihaća gde je uz objekte poplavljeno i više puteva.

Načelnik Bihaća i komandir Civilne zaštite Elvedin Sedić u izjavi za Klix je rekao da su od jutros informacije ohrabrujuće jer je vodostaj u blagom padu od Martin Broda do Kostela te da situacija najvjerovatnije, sudeći po trendu vodostaja, neće biti gora. Istakao je da je uprkos svim naporima i formiranju nasipa, poplavljeno više od 200 objekata.

profimedia

 

"Činjenica je da je juče poplavljen veliki broj objekata jer je naišao veliki talas i tu je rekordno izmereno 655 cm što je najveći vodostaj ikada izmeren na toj lokaciji. Imamo nasipe koje su sačuvale kuće od plavljenja, ali u mnogim mesnim zajednicama je došlo do plavljenja i imamo više od 200 poplavljenih objekata i veliku štetu na poljoprivrednim usevima", rekao je on. 

Dodao je da se meštani Bihaća još nisu oporavili od poplava koje su ih pogodile pre pet-šest meseci, te da im je teško gledati sve ovo ponovo.

Kako je rekao, trenutno je stanovništvu koje je evakuisano najpotrebnija hrana i medicinska pomoć.

Portal Index javlja da je u određenim područjima više stotina kuća pod vodom i da se stanje "pogoršava iz dana u dan." Navodi se i da stanje otežavaju podzemne vode. Nekoliko kuća u naselju Bukovlje je odsečeno vodom, a zbog velikih količina padavina lokalne službe spašavanja nisu u stanju da pomognu ugroženom stanovništvu.  

profimedia

 

Vanredna situacija je proglašena na području opštine Novi Grad koja se nalazi na zapadu Republike Srpske, a zbog visokog vodostaja obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama kao i rad u vrtićima. 

Dramatične slike sa severa Italije

Prethodno smo videli dramatične slike sa severa Italije gde su, prema poslednjem bilansu, najmanje tri osobe poginule, a hiljade je evakuisano iz svojih domova. Razorne poplave pogodile su region Emilija Romanja, saopštile su vlasti, upozoravajući da situacija može da se pogorša.

"Nije gotovo sa padavinama, trajaće nekoliko sati. Suočeni smo sa veoma komplikovanom situacijom", saopšteno je iz Agencije za civilnu zaštitu, prenosi Rojters.

Italijanski mediji su izvestili da se najmanje četiri osobe vode kao nestale, jedna u Ćezeni i tri u obližnjem Forliju.

Komentari (0)

Evropa