Evropa

Dramatične slike sa severa Italije: Najmanje tri osobe poginule u poplavama, hiljade evakuisano

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

11:19

Dramatične slike sa severa Italije: Najmanje tri osobe poginule u poplavama, hiljade evakuisano
Dramatične slike sa severa Italije: Najmanje tri osobe poginule u poplavama, hiljade evakuisano - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema poslednjem bilansu, najmanje tri osobe su poginule, a hiljade je evakuisano iz svojih domova, nakon što su razorne poplave pogodile italijanski severni region Emilija Romanja, saopštile su danas vlasti, upozoravajući da situacija može da se pogorša.

"Nije gotovo sa padavinama, trajaće nekoliko sati. Suočeni smo sa veoma komplikovanom situacijom", saopšteno je iz Agencije za civilnu zaštitu, prenosi Rojters.

Italijanski mediji su izvestili da se najmanje četiri osobe vode kao nestale, jedna u Ćezeni i tri u obližnjem Forliju.

Navodi se da se 14 reka izlilo iz svojih korita u Romanji, istočnom delu regiona, što je primoralo stanovnike gradova poput Ćezene da se popnu na krovove kuća, gde su ih vatrogasci spasavali helikopterima ili gumenim čamcima.

Gradonačelnik Ravene, koja je takođe dosta pogođena, Mikele de Paskvale izjavio je da je samo iz njegovog grada tokom noći evakuisano 5.000 ljudi.

"To je sigurno bila najgora noć u istoriji Romanje. Ravena je neprepoznatljiva po šteti koju je pretrpela", rekao je on italijanskim medijima.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izrazila je u objavi na Tviteru "potpunu solidarnost sa pogođenim stanovništvom" i poručila da vlada pažljivo prati događaje i da je spremna da pruži pomoć.

Obilne padavine u Emiliji-Romanji usledile su posle nedelja suše koje su smanjile kapacitet zemljišta da prima vodu čime su pogoršane posledice poplava, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa