Region

Gradonačelnik Lukavca: Vidljiva analogija između pucnjave u BiH i u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2023

-

20:20

Gradonačelnik Lukavca: Vidljiva analogija između pucnjave u BiH i u OŠ "Vladislav Ribnikar"
Gradonačelnik Lukavca: Vidljiva analogija između pucnjave u BiH i u OŠ "Vladislav Ribnikar" - Copyright Printscreen/klix.ba

veličina teksta

Aa Aa

 Postoji dosta analogija između pucnjave u Lukavcu u BiH i one u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar", ocenio je danas Edin Delić, gradonačelnik Lukavca gde je u osnovnoj školi u sredu učenik ranio vatrenim oružjem nastavnika engleskog jezika. 

"Ovde ima dosta analogije, srećom momak nije naišao na drugu decu, moglo je biti više žrtava. Vatreno oružje, škola, stvari su potpuno uporedive", izjavio je Delić za Tanjug. 

On je rekao da postoje sistemske barijere poput dostupnosti vatrenog oružja i dodao da je potreban drugačiji pristup u slučaju kada postoje deca koja imaju poremećaj u patološkoj sferi.

"Prva stvar je identifikacija deteta, ne mora to biti asocijalni oblik ponašanja. Vidite dete sa posebnim potrebama, mislim da i vi u Srbiji imate inkluziju, da li je dovoljno samo otvoriti vrata učionica i decu pustiti u obrazovne procese ili je potrebno preduzeti niz drugih mera", naveo je Delić. 

Prema njegovim rečima, potrebno je napraviti reviziju sistema tako da deca budu naša prva tema i prva briga. 

Na pitanje koje bi mere predložio za promenu sistema, Delić je rekao da je potrebno uspostaviti agresivniju kontrolu naoružanja, kao i tretman stručnih lica prema deci koja pokazuju devijaciju u ponašanju i učenju. 

"Ovde je struka sklonjena od sistema, struka nema kontakt sa takvom decom. Ja se nadam da će nas ovo otrezniti. Ja ne bih ulazio u političke implikacije ovoga i kada kažem da je sistem zakazao, onda ne nišanim ni na koga. Kada kažem sistem, mislim od najšireg konteksta, od svakog od nas po na osob", naveo je Delić. 

Komentarišući odluku tuzlanskog kantona o prekidu školske godine, Delić je ocenio da je u momentu velike tenzije, to kratkoročno dobra mera. 

"Ja mislim da u trenutku kada smo imali uistinu velike tenzije i u momentu pred kraj školske godine da je dobro i podržao sam tu meru, ali ona je kratkoročno dobra u datom trenutku je dala rezultat. Plašim se da dugoročno, mislim za nekoliko meseci do nove školske godine, možda to i nije dobro. Možda smo mogli napraviti neku pauzu pa postepeno se vraćati u proces normalnog obrazovanja", rekao je on. 

Sagovornik Tanjuga je istakao da je potrebno za nekoliko meseci napraviti mere kako bi se roditelji osećali sigurno da pošalju decu u školu. 

"Ja se nadam da će roditelji i deca imati podršku da se stabilizuju, ali sa druge strane mislim da je za ovih par meseci nužno izgraditi mere da majke mogu ostaviti svoju decu verujući da će se vratiti kući na siguran način i to je pitanje na koje moramo što pre naći odgovor", zaključio je Delić. 

Nastavnik engleskog jezika i pomoćnik direktora Osnovne škole Lukavac Grad Nedim Osmanović, u kojeg je pucao bivši učenik, oporavlja se u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, a lekari su mu u sredu uveče isključili respirator.

Nakon pucnjave u sredu Osmanović je kao teško ranjen podvrgnut hitnom operativnom zahvatu tokom kojeg su ga lekari dva puta oživljavali, preneli su ranije sarajevski mediji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa