Region

Hitan sastanak sa kantonalnim ministrima obrazovanja zbog pucnjave u Lukavcu

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2023

-

17:30

Hitan sastanak sa kantonalnim ministrima obrazovanja zbog pucnjave u Lukavcu
Hitan sastanak sa kantonalnim ministrima obrazovanja zbog pucnjave u Lukavcu - Copyright Printscreen/klix.ba

veličina teksta

Aa Aa

Udžbenici moraju da promovišu vrednost nenasilničkog ponašanja, međuljudskih odnosa i rešavanja sukoba na miran način, glase neki od zaključaka, usvojenih danas u Mostaru na sastanku sa svim kantonalnim ministrima obrazovanja, a koji je organizovala federalna ministarka obrazovanja i nauke Jasna Duraković.

Hitan sastanak, na temu bezbednosne situacije u školama u FBiH, održan je nakon što je nekoliko dana ranije učenik (13), kako se sumnja, u Osnovnoj školi (OŠ) "Lukavac Grad" u Lukavcu ispalio više metaka iz pištolja i ranio nastavnika engleskog jezika i pomoćnika školskog direktora Nedima Osmanovića (38), prenele su Nezavisne novine.

Zaključak današnjeg sastanka je i da se moraju nastaviti razvijati politike protiv nasilja, a ministarstva bi trebalo da razviju jasne politike protiv nasilja u školama, kao i da politike treba da obuhvate stroge sankcije za nasilnike.

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja Tuzlanskog Kantona, rekao je da je veoma važno da se zna da problem nasilja u društvu nije samo problem obrazovnih institucija.

"Nasilje ne sme biti problem samo u Tuzlanskom kantonu. U protekla dva dana mi smo se u našem kantonu osećali usamljeno. Treba da shvatimo da je nasilje problem svih u BiH", rekao je Omerović.

Ministarka za vaspitanje i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota - Muminović rekla je da je bitno da unapredi razmenu dobrih praksi.

"Svedočimo često nasilju koje se događa i van škola. Škole ne mogu same da se nose sa izazovima koji dolaze", rekla je ona i dodala da smo svi "svedoci da ono što se desi u obrazovanju, ima posledice na celokupno društvo".

Ministarka Duraković rekla je da od 1. septembra očekuje implementaciju određenih mera koje su usvojili.

Ona je rekla da će se u narednom periodu videti koliko psihologa i pedagoga nedostaje.

"Ne možemo imati samo jednog psihologa na 500 - 600 učenika. U četvrtak je redovno zasedanje Vlade FBiH, daću nalog da se svi uključe", rekla je Durakovićeva.

Inače, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli predložilo je jednomesečni pritvor za oca dečaka iz Lukavca, osumnjičenog da je pucao i ranio nastavnika. Protiv oca deteta otvorena je istraga, a tužilac ga je ispitao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa