Region

Božinović: Saradnja sa SAD dovela do hapšenja muškarca koji je pretio Plenkoviću

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2023

-

14:24

Božinović: Saradnja sa SAD dovela do hapšenja muškarca koji je pretio Plenkoviću
Davor Božinović - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović saopštio je danas da je saradnja s bezbednosnim službama SAD dovela do hapšenja muškarca s američkim i hrvatskim državljanstvom osumnjičenim da je uputio pretnje smrću predsedniku vlade Andreju Plenkoviću i nekim njenim članovima.

Božinović je otkrio da je akcija u trajanju od mesec i po dana od upućivanja pretnji bila otežana činjenicom da počinilac nije bio u Hrvatskoj te da je zbog toga angažovana međunarodna policijska saradnja, prenosi Hina.

"U akciji su učestvovali Direkcija policije i Služba za terorizam, koja je kontaktirala partnere iz Evrope i šire i u saradnji sa američkim bezbednosnim službama došla do podataka koje su analitički obrađivali i koji su doveli do počinilaca“, rekao je Božinović.

Ministar je istakao da je krivična istraga otežana činjenicom da je izvršilac sofisticiranim oruđem prikrio svoj identitet i lokaciju sa koje je upućivao pretnje.

On je dodao da se kriminalističko istraživanje nastavlja i da je počinilac nakon hapšenja prebačen iz Zadra u Zagreb.

Hrvatska policija je ranije saopštila da je u sredu u Zadarskoj županiji uhapšen muškarac sa dvojnim hrvatskim i američkim državljanstvom, koji se sumnjiči da je u maju pretio smrću Plenkoviću i članovima vlade.

Policija je 12. maja prijavila da je dobila dojavu od nepoznate osobe koja je u svom saopštenju iznela pretnje premijeru i članovima hrvatske vlade.

S obzirom na ozbiljnost izrečenih pretnji, tada su na Markov trg u Zagrebu, gde se nalaze sedište vlade i parlament, odmah upućene i raspoređene dodatne policijske snage.
 

 

Komentari (0)

Evropa