Region

Milanović optužio Plenkovića da sprema politički udar: Sukob oko direktora vojne bezbednosne službe

Komentari

Autor: FoNet, Index.hr

06/07/2023

-

21:45

Milanović optužio Plenkovića da sprema politički udar: Sukob oko direktora vojne bezbednosne službe
Zoran Milanović - Copyright AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se večeras hrvatskoj javnosti u direktnom televizijskom prenosu optuživši premijera Andreja Plenkovića da sprema politički udar.

Milanović je upozorio da Vlada Hrvatske, koju predvodi Andrej Plenković, sprema politički udar na ustavno-pravni i demokratski poredak zemlje, namerom da Vojnu bezbednosno-obaveštajnu agenciju stavi pod direktno upravljanje Ministarstva odbrane.

Umesto poštovanja ustavne procedure za imenovanje načelnika Agencije i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, naglasio je Milanović u direktnom obraćanju na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, Vlada je pripremila neustavno rešenje, prema kojem bi privremenog čelnika postavljao i razrešavao ministar odbrane.

"Želim biti jasan: to je politički udar Plenkovića na ustavni poredak i demokratiju, koji Hrvatsku vraća u doba kada su obaveštajne službe bile pod direktnom kontrolom vladajuće stranke", poručio je Milanović i dodao: "Kao predsednik Republike i vrhovni komadant Oružanih snaga Hrvatske, pozivam Vladu da to ne čini, jer ću biti prisiljen da reagujem u skladu sa svojim ovlašćenjima".

On je rekao da čelnik Agencije mora biti imenovan kako je i predviđeno Ustavom - usaglašavanjem predsednika Republike i predsednika Vlade, uz prethodno mišljenje Sabora.

Index.hr podseća da je Milanović ranije danas pozvao Plenkovića da održe sastanak kako bi usaglasili kandidata za novog direktora Vojne bezbednosno-obavještajne agencije (VSOA), podsećajući da 10. jula ističe mandat čelniku VSOA-e u ostavci Ivici Kinderu.

"Budući da nas dvojica još uvek nismo dogovorili i usaglasili kandidata za novog direktora VSOA-e, pozivam Vas da se žurno sastanemo, razgovaramo i usaglasimo kandidata, kao što je to propisano Ustavom i zakonom te u skladu s ustaljenom praksom kod svih dosadašnjih imenovanja čelnika bezbednosno-obaveštajnih agencija", istaknuto je u pozivu.

Milanović je naveo da ujedno smatra kako se problemi kojima je ta agencija opterećena niz godina ne mogu rešiti samo imenovanjem novog direktora.

Plenković: "Vlada poslala predlog za direktora u februaru"

Na ove optužbe Plenković je odgovorio da je vlada preko ministra Banožića poslala predlog o imenovanju Mije Validžića na mesto čelnika VSOA-e, još u februaru. 

"Mi smo juče čuli da se to ne prihvata jer je vlada nekoga 'bacila preko plota'. Kakav je to argument? Za razliku od njega, mi poštujemo proceduru, Ustav. Isti Milanović koji je silovao Ustav kad je nametao svoju kandidatkinju za predsednicu Ustavnog suda, sad on nama soli pamet da štiti Ustav i proceduru. Upravo je suprotno, vlada je predložila kompetentnog čoveka", rekao je on, prenosi Index.hr.

Dodao je da su, budući da mandat Kinderu ističe za nekoliko dana, već pripremili način kako da ovlaste osobu u sisitemu VSOA-e da obavlja poslove koje može dok se ne postigne dogovor o čelniku.

Poručio je i da je teret zastoja na Milanoviću.

"Mi smo u proteklom vremenu videli niz primera gde je ministar obrane predložio predsedniku niz kadrovskih rešenja koja tamo sede i na njih se Milanović oglušio", rekao je premijer navodeći nekoliko imena koja je ministar, prema njegovim riječima, predložio za različite funkcije, a da, kako je rekao, nije dobio odgovor. 

Komentari (0)

Evropa