Region

Ministri tri zemlje Varšavske grupe: Nedonošenje ustavnih amandmana znači odlaganje pristupanja Severne Makedonije EU

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

15:40

Ministri tri zemlje Varšavske grupe: Nedonošenje ustavnih amandmana znači odlaganje pristupanja Severne Makedonije EU
Ministri tri zemlje Varšavske grupe: Nedonošenje ustavnih amandmana znači odlaganje pristupanja Severne Makedonije EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Skoplje više nema vremena da čeka na donošenje ustavnih amandmana izjavili su danas u makedonskoj prestonici šefovi diplomatija Austrije, Češke i Slovačke, a Sofiji je upućena poruka da razmišlja strateški.

Šefovi diplomatije tri zemlje koji u Skopju imaju sastanke sa predstavnicima vlasti i opozicije, poručuju da odlaganje ustavnih amandmana znači odlaganje pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji.

"Šteta bi bilo da Skoplje, posle teškog maratona, posrne na poslednjoj prepreci", istakli su ministri spoljnih poslova zemalja Višegradske grupe u ime visokog predstavnika EU Žozepa Borelja. 

Uključivanje Bugara u makedonski Ustav uslov je Sofije za formalni početak pregovora Severne Makedonije za članstvo u Evropskoj uniji nakon završetka skrininga, odnosno za otvaranje klastera. 

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg, ministar spoljnih poslova Češke Republike Jan Lipavski i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Vlahovski borave u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji. 

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg je nakon sastanka sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem istakao da je retkost da tri ministra istovremeno posete jednu zemlju Zapadnog Balkana i da to treba shvatiti kao snažnu poruku da više nema vremena za gubljenje.

"Ukoliko se ne usvoje ustavni amandmani i ako Severna Makedonija ne nastavi da ide evropskim putem, suočiće se sa opasnošću da bude izolovana. Kada pregovori počnu, to je nepovratan proces. Zemlja je 18 godina čekala da dođe ovaj trenutak, sada samo treba da ga iskoristite da bude politički odgovorna, da na prvom mestu budu nacionalni, a ne partijski interesi", rekao je Šalenbeg. 

Za usvajanje ustavnih amandmana u parlamentu potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini od 120 poslanika, koju sadašnja vladajuća većina nema. Predlog izmena Preambule je još u Vladi i, prema najavama, uskoro će biti podnet Skupštini. 

Opozicija tvrdi da je njihov stav o ovom pitanju jasan - neće podržati ustavne amandmane pod bugarskim diktatom i da se vlada zavarava ako veruje drugačije. 

Osmani je rekao nakon sastanka sa trojicom šefova diplomatija zemalja Višegradske grupe da su građani Severne Makedonije s pravom frustrirani jer je ovo još jedan pokušaj promene Ustava, posle samo pet godina od ustavnih amandmana da se promeni naziv države.

Građani, kazao je, imaju osećaj da se cilj stalno pomera.

"Opozicija koristi tu frustraciju građana i pretvara ih u političke poene.  Ali to nije fer u smislu geostrateške situacije", rekao je Osmani, preneo je portal Radio Slobodne Evrope na makedonskom jeziku. 

Na pitanje da li očekuje novi veto ili blokadu Bugarske, Osmani je kazao da nema drugih preduslova, osim već postojećih putokaza i akcionog plana. 

Šalenberg je dodao da on, zajedno sa svojim kolegama iz Češke i Slovačke, Janom Lipavskim i Miroslavom Vlahovskim, nema za cilj da se meša u unutrašnje stvari zemlje, jer rešenje treba da dođe iznutra.

"Rešenje neće doći iz Brisela, iz Beča, Praga ili Bratislave, a uveravam vas da neće doći ni iz Sofije. Na vama je da li ćete ići napred. Podsetimo se geostrateške situacije, Rusija predstavlja veliku bezbednosnu pretnju Zapadnom Balkanu, koja ne prestaje da radi na svoju štetu. Severna Makedonija i sve zemlje regiona treba da uđu u EU, sada je vreme da se razmišlja strateški", rekao je Šalenberg. 

Iz Skoplja je poslao i poruku Sofiji. "Idite dalje od bilateralnih pitanja i takođe počnite da razmišljate strateški", rekao je Šalenberg.

"Želimo da postanete primer koji treba da sledite, nadam se da ćete misiju završiti do 2030. godine i kao pre dve decenije ponovo postati lider Balkana u EU integracijama“, rekao je Vlahovski.

Komentari (0)

Evropa