Region

Milatović: Formalne konsultacije o mandataru čim se konstituiše Skupština Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

16:28

Milatović: Formalne konsultacije o mandataru čim se konstituiše Skupština Crne Gore
Tanjug/AP/Risto Bozović - Copyright Tanjug/AP/Risto Bozović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas da će formalne konsultacije o izboru mandatara sa svim političkim subjektima započeti čim bude konstituisan novi saziv parlamenta, a očekuje da će to biti ovih dana.

"Konačno smo dobili proglašenje izbornih rezultata. Sada predstoji rok od 15 dana da se konstituiše novi saziv parlamenta. Kada se to uradi, a verujem da će to biti u ovih par dana, počeću formalne konsultacije", rekao je Milatović novinarima u Bijelom Polju.

Očekuje, kazao je, dobar, konstruktivan razgovor sa svim političkim subjektima.

"Uz objašnjenje sa njihove strane o tome na koji način ta vlada treba da izgleda, koji bi bio njen program, odnosno sve već što je sastavni deo tih razgovora. Razgovori se vode sa ciljem da se uverim kome bi trebalo da dam mandat za sastavljanje vlade", naveo je Milatović.

Konačni rezultati vanrednih parlamentarniih izbora u Crnoj Gori saopšteni su u petak.

Konstitutivna sednica parlamenta još nije zakazana, a od dana konstituisanja, predsednik ima rok od 30 dana za konsultacije sa strankama i izbor mandatara.

Gotovo je izvesno da će mandatar biti stranački kolega Milatovića, lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, koji je, kako pišu podgorički mediji, već imao neformalnen konsultacije sa liderima stranaka o formiranju nove vlade.

On je već svim strankama uputio poziv na zvanične razgovore o učešću u vladi, a poziv je upućen i noformiranoj koaliciji Zajedno za budućnost Crne Gore, koju čine Demokratska narodna partija Milana Kneževića, Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Radnička partija.

Deo podgoričkih medija spekuliše da je sastav nove vlade dogovoren i da će je osim PES činiti Demokrate i stranke manjina, odnosno Bošnjačka stranka, partije Albaca i Hrvatska građanska inicijativa.

Nova vlada će, kažu, imati 22 resora i četiri potpredsednička mesta, a da će predsednik Skupštine biti lider Demokrata Aleksa Bečić.

Komentari (0)

Evropa