Region

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore: Veljović organizatoru kriminalne grupe najavljivao policijske pretrese

Komentari

Autor: RTCG

26/07/2023

-

19:26

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore: Veljović organizatoru kriminalne grupe najavljivao policijske pretrese
Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore: Veljović organizatoru kriminalne grupe najavljivao policijske pretrese - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti bivšeg direktora policije Veselina Veljovića da je zloupotrebio službeni položaj time što je, između ostalog, organizatoru kriminalne grupe Aleksandru Mrkiću javljao kada će policija sprovesti pretresanje porodičnih kuća i drugih prostorija kod jednog od članova kriminalne grupe, prenosi RTCG.

SDT je donelo naredbu o proširenju istrage protiv Aleksandra Mrkića, Veselina Veljovića, Muja Nikočevića i Nikole Mrkića, koju potpisuje specijalni tužilac Jovan Vukotić.

Tužilaštvo, kako saznaje RTCG, sumnjiči Aleksandra Mrkića da je 2019. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije i drugih država Evrope stvorio kriminalnu organizaciju čiji pripadnici su postali Arsenije Kalezić, Veselin Veljović, Mujo Nikočević, Nikola Mrkić, Željko Bulatović, Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Elnagar Sadig, Nikola Bubanja, Stefan Bubanja i druge zasad neidentifikovane osobe.

Okrivljeni Veselin Veljović je, kako se navodi u naredbi, imao zadatak da kao direktor Uprave policije i savetnik predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbednost, kriminalnoj organizaciji odaje poverljive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima koji se tiču krijumčarenja cigareta, da po nalogu organizatora kriminalne organizacije preduzima i po potrebi ne preduzima policijske aktivnosti u skladu sa interesima kriminalne organizacije i obaveštava organizatora kriminalne organizacije o planiranim aktivnostima Uprave policije.

Mujo Nikočević je imao, kako se navodi u naredbi, zadatak da primenjuje nasilje i zastrašivanje po nalogu organizatora kriminalne organizacije, da nabavlja vatreno oružje i predaje ga po nalogu organizatora drugim osobama.

Nikola Mrkić je, navodno, imao zadatak da prenosi poruke organizatora drugim članovima kriminalne organizacije.

Po naredbi, 22.decembra 2020. godine i 23.decembra 2020. godine u Podgorici, Veselin Veljović je, kako se navodi u naredbi, kao savetnik predsednika za odbranu i bezbednost, iskorišćavanjem svog službenog položaja pribavio drugom korist, na način što je saopštio organizatoru Aleksandru Mrkiću da će kod Muja Nikočevića biti izvršeno pretresanje porodičnih kuća i drugih prostorija u Podgorici, kako bi isti ovu informaciju preneo Nikočeviću, što je isti učinio pre sprovedenog pretresanja koje je izvršeno 25. decembra 2020.godine. 

Veljoviću je sinoć odlukom sudije za istragu Višeg suda određen pritvor do 30 dana. Pritvor do 30 dana je određen i Nikočeviću i Nikoli Mrkiću. Veljović, Nikočević i Mrkić uhapšeni su u ponedjeljak, a njima je određno tužilačko zadržavanje do 72 sata. 

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić saopštio je za TVCG da su prepiske iz SKY aplikacije bile povod za formiranje predmeta.

Advokat Nikola Martinović, koji zastupa Veljovića, je kazao je u ponedeljak da se njegov branjenik ne tereti da je učestvovao u krijumčarenju, nego da je Mrkiću saopštio neke podatke koje je, navodno, "mogao da koristi u svojim poslovnim konekcijama". Saopštio je i da je Veljović na saslušanju negirao krivicu.

"Dokazi koje tužilaštvo ima već ukazuju da je Veljović protiv Mrkića vodio više policijskih akcija i po njegovom nalogu su Mrkićeve fabrike u Mojkovcu preteresane i njihova skladišta u Podgorici su takođe pretresane", kazao je Martinović.

Naveo je da je Veljović "čovek od zakona koji je vodio računa o bezbednosti zadnjih 30 godina nikada nije prekršio bilo koju zakonsku normu".

Veljović je bio na čelu Uprave policije u dva navrata - od 2007. godine do 2011. godine, a potom i od jula 2018. do decembra 2020. godine.

Nakon okončanja prvog mandata, Veljović je bio savetnik tadašnjeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbednosti i odbrane, a u vreme Vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Veća za nacionalnu bezbednost.

Nakon što je u decembru 2020. napustio policiju, posao je našao u kabinetu bivšeg predsednika Mila Đukanovića, čiji je savetnik za bezbednost i odbranu bio do 20. maja ove godine.

Tokom karijere na čelu bezbednosnog sektora, Veljović je, kao najmoćniji policijski funkcioner u Crnoj Gori, optuživan od opozicionih partija, dela nevladinih organizacija i drugih subjekata za netransparentnost, zloupotrebu policije i moći, bespogovornu političku lojalnost Milu Đukanoviću, ali i za umešanost u slučajeve prodaje državne imovine.

Komentari (0)

Evropa