Region

Uhapšen bivši direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović, Abazović: Ruka pravde konačno stigla i do njega

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2023

-

08:00

Uhapšen bivši direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović, Abazović: Ruka pravde konačno stigla i do njega
E-Stock/Petar Jovanović - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Bivši direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović uhapšen je jutros u akciji Specijalnog policijskog odeljenja (SPO), po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Veljović je, kako prenose podgoričke Vijesti, uhapšen u kući na Žabljaku, u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona (EUROPOL). Njemu je nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu određeno zadržavanje do 72 sata. Njegov branlac, advokat Nikola Martinović, rekao je novinarima nakon saslušanja da SDT sumnjiči Veljovića da je pomogao Aleksandru Mrkiću da izvrši krijimčarenje, ali ga ne tereti da je učestvovao u krijumčarenju, već da je dao neke informacije.

Tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da Specijalno policijsko odeljenje, po naredbi suda, a po zahtevu Specijalnog drzavnog tužilaštva i u saradnji sa EUROPOL-om, obavlja "pretresanje stanova i drugih prostorija više lica u Podgorici, Nikšiću, Žabljaku i Mojkovcu, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična dela - stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje".

"Dokazi upućuju da je Veljović protiv Mrkića vodio više akcija i nema sumnje da je Veljović na bilo koji način pomogao Mrkiću. SDT je saopštilo Veljoviću da sumnja da je određene poverljive i formacije davao Mrkiću. Od jutros do 14 sati je pretresano više objekata Veselina Veljovića. Policija tokom pretresa nije našla ništa. Saopštila je policija da traži velike količine novca, nakit, satove, sudska dokumenta... Ništa od toga nije nađeno. Veljović je kazao tužiocu da nikad nije prekršio zakon. Ovo krivično đelo je iz doba kada Veljović nije bio direktpr UP, već savetnik. Saslušao ga je tužilac Jovan Vukotić", rekao je advokat Martinović, preneo je portal podgoričkog Dana.

Veselin Veljović je od leta 2007. do 2011. godine bio direktor Uprave policije Crne Gore, a potom je od 30. jula 2018. do 17. decembra 2020. godine bio u drugom mandatu prvi čovek crnogorske policije.

Tokom karijere na čelu bezbednosnog sektora, Veselin Veljović je od tada opozicionih partija, dela nevladinih organizacija i medija često optuživan za netransparentnost, zloupotrebu policije i moći, bespogovornu političku lojalnost Milu Đukanoviću, ali i za umešanost u brojne slučajeve prodaje državne imovine, pišu Vijesti.

Nakon okončanja prvog mandata Veljović je bio savetnik tadašnjeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbednosti i odbrane, a u vreme Vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Veća za nacionalnu bezbednost.

Kada je u decembru 2020. posle razgovora sa tadašnjim potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem otišao iz UP ponovo je zaposlenje našao u kabinetu bivšeg predsednika Mila Đukanovića. Funkciju savetnika za bezbednost i odbranu Đukanovića, Veljović je obavljao sve do 20. maja ove godine.

Specijalno policijsko odeljenje je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva osim Veljovića je uhapsilo i Muja Nikočevića, a protiv njih i A.M. i N.M, koji se traže, podnelo krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da su učinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje, saopštio je državni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Prethodno je policija pretresala stanove i druge prostorije osumnjičenih lica,a dokazi protiv njih prikupljeni su i u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL.

"Aktivnosti SDT i policije u ovom predmetu će se nastaviti i narednih dana", rekao je Radonjić.

Abazović: Ruka pravde konačno stigla i do Veljovića

Član predsedništva Pokreta Evropa sad Andrej Milović ocenio je da je hapšenje Veljovića dokaz da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ima hrabrosti i da glavni specijalni tužilac radi svoj posao onako kako se od njega očekuje.

"Moramo praviti razliku između ozbiljnog pristupa poslu sa rezultatima i jeftinog marketinga političara kojima treba predstava za narod", napisao je Milović na Tviteru.

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović uputio je čestitke nadležnima i povodom hapšenja nekadašnjeg direktora Uprave policije Crne Gore poručio, da je "ruka pravde konačno stigla i do Veselina Veljovića".

"Čestitam na akciji SDT i SPO, na čelu sa gospodinom Predragom Šukovićem i svim službenicima sektora bezbednosti koji daju doprinos da se Crna Gora oslobodi od organizovanog kriminala. Idemo dalje, čeka nas još puno posla". naveo je Abazović.
 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

24.07.2023 17:06

А чуш, чоче, то чојство, то јунаштво, јес, образа ми мога... А лијепо му стоје лисице.

Evropa