Region

Đukanović: Ovo je poslednji trenutak, Zapadni Balkan je dalje od EU nego 2014.

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2021

-

09:29

Đukanović: Ovo je poslednji trenutak, Zapadni Balkan je dalje od EU nego 2014.
Đukanović: Ovo je poslednji trenutak, Zapadni Balkan je dalje od EU nego 2014. - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović smatra da je poslednji trenutak da se odnos EU i zemalja Zapadnog Balkana učine jasnim da bi se znalo da li je zaista realna perspektiva zemalja Zapadnog Balkana u EU u dogledno vreme.

Ðukanović je, posle sinoćnje radne večere lidera zemalja Zapadnog Balkana sa evropskim zvaničnicima, rekao da su zemlje regiona danas dalje od EU nego što su to bile 2014. godine, što nije rezultat nedostatka reformskih kapaciteta, već nedovoljne posvećenosti u dostizanju zajedničkog cilja.

Ðukanović je, preneo je portal RTCG, poručio da je ovo poslednji trenutak da se u dogledno vreme definiše jasan vremenski okvir za evropsku perspektivu zemalja regiona, jer u protivnom, kako je naglasio, prazan prostor nastaviće da koriste treće zemlje.

Stoga je, dodao je, evropska perspektiva Zapadnog Balkana kao i odraz tog procesa na stabilnost i prosperitet, bila glavna tema koja je okupila za istim stolom lidere, kako je naveo, šest zemalja regiona na inicijativu šefa evropske diplomatije.

"Ovo je večeras bila prilika da razgovramo o dva aspekta naših odnosa, jedan je bio realizacija investiciono razvojnog okivira EU prema Zapadnom Balkanu. Naravno da smo se svi složili sa tim da je to izvaredan podsticaj za razvoj infrastrukturnih prijekata koji će doprineti boljoj infrastrukturnoj povezanosti zemalja našeg regiona sa EU, a logično da je drugi aspekt bio geopolitički", kazao je Ðukanović.

Naveo je i da je sagovornicima saopštio viđenje u ime Crne Gore, koje, kako kaže, nije preterano optimistično.

"Politička konfuzija"

Ocenio je da su zemlje Zapadnog Balkana dalje od EU nego što su bile 2014.

Razlog za to, kako kaže, nisu lošiji reformski kapaciteti, već nedovoljna posvećenost, kako Zapadnog Balkana, tako i EU.

U međuvremenu se, kako kaže Ðukanović, događalo mnogo političke konfuzije.

Podsetio je da je na početku mandata EK bilo nekoliko veoma optimističkih ocena koje se tiču evropske budućnosti Zapadnog Balkana, ali paralelno sa tim i kontradiktornosti iz drugih evrposkih centara.

"Još nemamo jasnu sliku naših odnosa i to je bila moja glavna poruka. Kazao sam da je mislim poslednji trenutak da moramo naše odnose učiniti jasnim i da moramo znati da li je zaista realna perspektiva zemalja Zapadnog Balkana u EU u dogledno vreme i moramo definisati jasan vremenski okvir", kazao je Ðukanović.

U suprotnom, kako kaže, nastaviće se da sa nepovoljnom realnošću da prazan porstor koriste treće zemlje.

Komentari (0)

Evropa