Region

Snažno nevreme se premestilo na istok Slovenije, u Celju počinje šira evakuacija, bez struje oko 12.000 korisnika

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2023

-

17:29

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nevreme se kreće istočnom Slovenijom, a počinje šira evakuacija u Celju, gde je bez struje ostalo skoro 12.000 korisnika, dok se na zapadu zemlje hidrološka situacija smiruje, ali reke Poljanska Sora i Gradaščica i dalje plave. Od posledica nevremena i katastrofalnih poplava nastradalo je najmanje troje ljudi.

Zbog situacije u zemlji premijer Robert Golob vraća se ranije sa odmora, saopštio je njegov kabinet.

Delo je objavilo da će on danas sastati sa predstavnicima Štaba civilne odbrane u prostorijama Ministarstva odbrane, za sutra ujutro je sazvan prošireni Savet za nacionalnu bezbednost, a sastaće se i Vlada.

Golob je rekao da sistem zaštite i spasavanja u slučaju elementarnih i drugih nepogoda funkcioniše, sve ekipe na terenu daju sve od sebe da pomognu ljudima. Takođe je pozvao da se poštuju uputstva nadležnih službi i da se čuva sopstvena bezbednost.

profimedia

 

Prema podacima Odeljenja za hidrološku prognozu Agencije za životnu sredinu Republike Slovenije, težište padavina se poslednjih sati pomerilo nad istočnu Sloveniju iz sliva Kolpe na jugu ka Koruškoj i Štajerskoj na severu, prenose Slovenske novice.

Na ovom području reke i bujični potoci sve brže rastu, posebno Mislinja, Dravinja i Pesnica Savinja u donjem toku ubrzano raste, a poplavna područja na ovom području će se i dalje povećavati.

Sava se u velikoj meri plavi u srednjem toku, gde će se poplavljena područja održavati, dok će u donjem toku plavljenje u narednim satima jačati.

Poplavljena područja duž Mure i Drave nizvodno od brane Markovci će u blagom porastu, a mariborskom područnom centru Uprave za zaštitu i spasavanje od početka noćnih obilnih padavina zabeleženo je 90 intervencija, ali za sada su stvari pod kontrolom i nije zabeležen nijedan ozbiljniji događaj.

Kako je za STA rekla Ivanka Grilanc, šef filijale, Drava se već izliva u nekim normalnim područjima, posebno u Malečniku i Rušama.

Jake poplave zahvatile su Gornju Savinjsku dolinu, delove Štajerske i Koruške, situacija u Zasavju nije previše kritična, prenelo je Delo.

profimedia

 

Komandant Civilne odbrane Zapadne Štajerske Janez Melanšek rekao je da je većina puteva u Gornjoj Savinjskoj dolini neprohodna, do opština Solčava i Luče se uopšte ne može doći, Mozirje je pod vodom.

"U ovom trenutku, međutim, ne možemo nimalo da pomognemo ljudima, jer su putevi zatvoreni, mostovi poplavljeni i potpuno je nemoguće doći", rekao je on.

Dodao je da je do Mozirja teško doći, a kod Prodnika u opštini Ljubno voda je odnela most, a u Lučama pontonski most.

"Moje austrijske kolege i ja smo u vezi da preko Gvozdene kapele dođemo do Solčave, a s Kokom, kao i sa Lučom, nismo imali nikakav kontakt od 7.00 ujutru, a kako nema struje, baterije na telefonima su se očigledno ispraznile i ništa ne znamo“, rekao je Melanšek.

Komentari (0)

Evropa