Region

Nevreme protutnjalo regionom i odnelo pet života: Padao grad veličine teniske loptice, leteli krovovi, velika šteta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/07/2023

-

10:01

Nevreme protutnjalo regionom i odnelo pet života: Padao grad veličine teniske loptice, leteli krovovi, velika šteta
Nevreme protutnjalo regionom i odnelo pet života: Padao grad veličine teniske loptice, leteli krovovi, velika šteta - Copyright Tanjug/SRNA/Marija Bogdanović, Tanjug/HINA/Damir Seničar, Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Olujno nevreme koje je sinoć pogodilo Srbiju, prethodno je zahvatilo veliki deo regiona. Snažan vetar prouzrokovao je ogromnu materijalnu štetu, a pet osoba izgubilo je život na teritoriji Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vremenske nepogode juče popodne zahvatile su prvo Sloveniju, krećući se od zapada ka istoku, što je uzrokovalo veliku štetu širom zemlje, prenela je agencija STA. Jedna osoba je poginula na Bledu nakon pada drveta koje je srušilo žestoko nevreme.

Policija je saopštila i da su dve osobe povređene u udaru groma u kampu kod Mozirja u severnoj Sloveniji, a tri su u šoku.

Tanjug/STA/Murski val

 

Kod Metlike padao je grad veličine teniske loptice, a hiljade ljudi je ostalo bez struje, iako izveštaji koji stižu iz elektroprivrede pokazuju da su nestanci struje uglavnom bili privremeni. Vatrogasna jedinica je takođe upućena u obližnji kamp Menina, gde je drvo palo na dva šatora i automobil, ali na sreću niko nije povređen.

U Ljubljani je nevreme odnelo deo krova sa Plečnikovog stadiona i na Dunajsku ulicu, a u Celju je otkinut deo krova sa fudbalskog stadiona.

Nakon Slovenije nevreme je stiglo do severozapadne Hrvatske odakle se proširilo prema centralnom delu zemlje.

U Hrvatskoj tri osobe poginule, upozorenja za građane i danas u glavnom gradu

Olujni vetar i obilne padavine poseban haos je napravilo u Zagrebu. Olujno nevreme odnelo je dva života u glavnom gradu Hrvatske, a jedna osoba je izgubila život u Slavoniji. Više desetina osoba je povređeno, a materijalna šteta je velika. U glavnom gradu Hrvatske nevreme je uzrokovalo i prekide u snabdevanju električnom energijom.

Snažan vetar nosio je sve pred sobom, granje i limene krovove, razne predmete, rušio dimnjake, kidao stabla, zakrčene su gradske ulice i tramvajski saobraćaj, a u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji hitne i komunalne službe imale su više od 1.300 intervencija.

TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENIČAR

 

Vlasti Zagreba upozorile su danas građane da zbog vlastite sigurnosti izbegavaju posete parkovima dok se ne saniraju opasna, nagnuta stabla i grane, srušeni u olujnom nevremenu koje je u sredu popodne pogodilo kontinentalnu Hrvatsku.

"Molimo građane da zbog vlastite sigurnosti izbegavaju posete parkovima dok se ne saniraju opasna, nagnuta stabla i grane", upozorili su iz gradske uprave, prenosi Hina.

Jedna osoba poginula na području distrikta Brčko

Olujno nevreme zahvatilo je i Bosnu i Herecegovinu. Jedna žena je poginula na području distrikta Brčko, dok je više od 20 osoba zatražilo lekarsku pomoć.

Oluja je zahvatila Kozarsku Dubicu, regiju Knežpolja i Kostajnicu, Doboj i Teslić, a u Brodu je olujni vetar skidao crep sa krovova, obarao drveće i lomio grane. 

Protivgradna preventiva Republike Srpske ispalila je više od 115 protivgradnih raketa na prostoru od Novog Grada, Kostajnice, Kozarske Dubice, Gradiške do Srpca, a gradonosna opasnost kretala se severom prema reci Drini.

Tanjug/SRNA/MARIJA BOGDANOVIĆ

 

Snažno olujno nevreme sa kišom, grmljavinom i jakim udarima vetra rano jutros zahvatilo je i Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine.

Nevreme je počelo oko 4:30 ujutro i, na svu sreću, trajalo je relativno kratko, a nema podataka o materijalnoj šteti, prenosi Klix.ba.

Na području Bijeljine zbog sinoćnjeg nevremena lekarsku pomoć zbog povreda zatražilo je više od 10 lica. Preko 5.000 domaćinstava ostalo je bez električne energije, prenela je RTRS. Snažan vetar nosio je stabla i krhotine kuća i zgrada.

Јedna žena poginula je sinoć u olujnom nevremenu koje je zahvatilo Brčko, potvrdio je Sead Šadić potrparol Јavne zdravstvene ustanove u distriktu Brčko.

On je naveo da je služba hitne pomoći imala sedam intervencija i da su u pitanju lake povrede nanesene padom ili udarom tupog predmeta. 

Vetar je u Brčkom čupao drveće, lomio grane, oštetio i nekoliko automobila, a dogodila su se i dva požara, rečeno je u Operativno-komunikacionom centru u distriktu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa