Društvo

Posle superoluje vanredno u četiri grada: Vetar lomio grane i čupao krovove, neki delovi i dalje bez struje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

20/07/2023

-

07:54

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Super oluja koja je sinoć protutnjala i kroz Srbiju, sa razronim udarima vetra, lomila je grane drveća, nosila limove sa krovova i nadstrešnice, kontejnere, delove krovova...Privremeno je bio zatvoren i aerodrom Nikola Tesla, a bilo je poteškoća i u funkcionisanju železničkog saobraćaja. 

Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 40 osoba, intervenisali više od 200 puta, pojedini delovi zemlje ostali su bez struje. U nevremenu više ljudi je povređeno, dok je dvoje u Sremskoj Mitrovici sa teškim povredama.

Ključne informacije

  • Superćelijska oluja pogodila je sinoć Srbiji, a u razronim udarima vetra koji su išli i do 200 kilometera na sat, lomila je grane drveća, nosila limove sa krovova i nadstrešnice, kontejnere
  • Na gradilištu na novom Beogradu pod orkanskim udarima vetra pala i dva građevinska krana
  • Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali 40 osoba iz nevremena
  • U Novom sadu drvo palo na devojčicu, dvoje teško povređenih u Sremskoh Mitrovici
  • Pripadnici MUP intervenisali više od 200 puta, bilo je 20 požara i 140 intervencija na uklanjanju oborenih stabala
  • Nova superćelijska oluja preti danas poslepodne Srbije, a RHMZ će blagovremeno izdati upozorenje gde i kada se očekuje prvi udar

21.33 Pojedini građani već 24 sata bez struje nakon nevremena

Zbog nevremena koje je zadesilo Novi Sad, delovi grada bili su bez struje, a pojedini je i dalje nemaju - 24 sata kasnije, piše portal 021.rs. Građani javljaju da nemaju struje u delovima Telepa, Sajlova i Detelinare.

Zbog drveta koje je palo, više ulica u Futogu je bez struje. U Dunavskoj ulici više od 24 sata nema struje, javljaju nam građani, a dodaju da im niko od nadležnih nije pomogao.Bez struje su i delovi Begeča.

20.58 Novi Sad: Radnici Zelenila uklonili polomljeno drveće i granje sa 173 lokacije

Radnici novosadskog Gradskog zelenila za manje od 24 sata uklonili su polomlјeno drveće i granje sa 173 lokacije u Novom Sadu i prigradskim naselјima, saopšteno je iz ovog preduzeća.

U akciji, koja traje duže od 20 sati, učestvuje više od 100 radnika, koji su na teren izašli tokom noći 19. jula, odmah po prestanku oluje.

"Imali smo više od 1.000 prijava. Naši radnici su non-stop na terenu. Oluja je bila toliko jaka, da je lomila ogromna, zdrava stabla. Gotovo svi raspoloživi lјudski resursi i mašine angažovani su na sanaciji nastale štete. Čeka nas još mnogo posla, ali mi ćemo u skladu s potrebama građana i preporukama gradonačelnika Milana Đurića i Gradskog kriznog štaba za vanredne situacije nastaviti da radimo u tri smene, dok i poslednja grana ne bude sklonjena s novosadskih ulica", rekao je direktor Zelenila Miloš Egić, koji je cele noći i tokom dana bio na terenu sa ekipama preduzeća.

19.16 VMA: Pet osoba povređenih tokom nevremena na daljem lečenju, svi stabilno

U Centru za Hitnu pomoć Vojnomedicinske akademije (VMA) pet pacijenata je primljeno na dalje bolničko lečenje zbog povreda nastalih kao posledica nevremena, koje je sinoć zahvatilo Republiku Srbiju i svi su stabilnog zdravstvenog stanja, saopštila je VMA.

Četiri pacijenta primljena su sa lakšim telesnim povredama ekstremiteta i zbrinuti SU na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA, dok se jedan pacijent nalazi na postoperativnom oporavku u Klinici za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA.

Kako se navodi u saopštenju, tokom redovnog 24-časovnog dežurstva Vojnomedicinske akademije sredom, u Centru za hitnu pomoć VMA pregledana su 592 lica.

Od ukupnog broja pacijenata kojima je ukazana pomoć, zbrinute su 183 povrede nastale u različitim okolnostima, 17 povreda u saobraćajnom traumatizmu, urađene su četiri hitne intervencije u angio sali, devet operacija, kao i niz dijagnostičkih intervencija i procedura kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima.

16.52 Gradilište "Airport garden" zatvoreno dok se ne sanira šteta zbog pada kranova

Gradilište "Airport garden" na Novom Beogradu, na kome su sinoć tokom snažne oluje pala dva krana, zatvoreno je i obustavljeni su radovi, dok se ne sanira šteta, saopštilo je Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na gradilištu stambeno-poslovnih objekata ''Airport garden'', na Novom Beogradu, sinoć oko 20.30 časova, u vreme kada su duvali olujni vetrovi i vladale vremenske nepogode, došlo je do pada dve građevinske stubne dizalice, a u trenutku pada kranova nisu se izvodili radovi i nije bilo povređenih lica, navodi se u saopštenju. Opširnije u posebnoj vesti.

FoNet/Marko Dragoslavić

 

18.01 Delovi Niša bez struje

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, delovi Niša su od sinoć bez struje. Ekipe su na terenu.

16.33 U Novom Sadu proglašena vanredna situacija

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Grada Novog Sada, zbog oluje praćene jakom kišom i atmosferskim pražnjenjem koja je u sredu zahvatila teritoriju Novog Sada.

Odluka je doneta u nastavku današnje sednice Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Novog Sada, na predlog članova Gradskog štaba, navedeno je u saopštenju dostupnom na zvaničnom sajtu Grada Novog Sada.

S obzirom na to da se posledice stravičnog nevremena nisu mogle sagledati u prepodnevnim časovima i da su razmere nastale štete mnogo veće, doneta je Odluka o uvođenju vanredne situacije koja je proglašena radi upotrebe posebnih mera, dodatnih snaga i sredstava u otklanjanju nastalih posledica izazvanih olujom praćene jakom kišom i atmosferskim pražnjenjem.

Ova Odluka je stupila na snagu danom donošenja, 20. jula i biće objavljena u "Službenom listu Grada Novog Sada".

15.59 Pokrajinska vlada: Ekipe za hitne intervencije ostaju na terenu

Ekipe za hitne intervencije i raspoloživi resursi biće na terenu dokle god to bude potrebno, odlučeno je danas na vanrednoj sednici Pokrajinske vlade i Pokrajinskog štaba za vanredne situacije koja je održana u cilju procene štete i preduzimanja adekvatnih mera nakon jakog nevremena koje je juče pogodilo Vojvodinu.

Nevreme je prouzrokovalo značajnu materijalnu štetu u mnogim opštinama, kako na javnim objektima, tako i na privatnim, a nakon utvrđivanja obima štete, Pokrajinska vlada će izdvojiti sredstva kako bi hitno sanirala oštećene javne objekte.

Značajna šteta prijavljena je na delu gradske bolnice i osnovnih škola u Sremskoj Mitrovici, gde je, prema informacijama, bilo više od 40 povređenih.

Takođe, oštećenja su evidentirana i u opštinama Šid, Bačka Palanka, Ruma, Novi Sad, Inđija, Stara Pazova i Sremski Karlovci.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je posetu bolnici u Sremskoj Mitrovici i vrtiću u Mačvanskoj Mitrovici, a ostali članovi Pokrajinske vlade zaduženi su za obilazak ostalih opština pogođenih nevremenom. Javna preduzeća pod okriljem Pokrajinske vlade dobila su zadatak da pruže pomoć lokalnim samoupravama u čišćenju i saniranju vidljivih posledica nevremena.

15.54 Vanredna situacija u tri grada

Na celoj teritoriji grada Sremska Mitrovica, kao i u opštinama Šid i Ruma proglašena je vanredna situacija zbog posledica olujnog nevremena protekle noći, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Od ponoći do 12 časova, pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica imali su 33 intervencije - jedno gašenje požara koji je izazvan udarom groma, 26 uklanjanja oborenih stabala i šest uklanjanja limenih krovova. U tom periodu, evidentirano je angažovanje 53 vatrogasca-spasioca sa 21 vozilom.

Od početka olujnog nevremena pripadnici Sektora za vanredne situacije imali su 234 intervencija, od kojih je 21 gašenje požara izazvanih udarom groma, 166 uklanjanja oborenih stabala i 24 uklanjanja limenih krovova i drugo.

Tokom svih intervencija spaseno je 20 osoba, od kojih je 12 u Novom Sadu, četiri u Kragujevcu, dvoje u Nišu, jedna u Smederevu i jedna u Beogradu.

Za 234 intervencije bilo je angažovano 558 vatrogasaca-spasilaca sa 224 vozila.

15.30 Opasnost od superćelijske oluje nije prošla: U petak i subotu najveći rizik od novog nevremena 

Superćelijska oluja koja je sinoć napravila haos u Srbiji i nanela veliku štetu širom zemlje mogla bi da se ponovi u naredna tri dana. Prema upozorenjima RHMZ-a, u ovom trenutku petak i subota se posmatraju kao najkritičniji. Meteorloškinja Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže do kraja dana ostaje pretežno sunčano i suvo, ali dodaje i da se iznad Srbije sve do kraja nedelje zadržava nestabilnost.

"To znači da će u večernjim satima, uglavnom u planinskim predelima, lokalno doći do formiranja manjih kišonosnih oblaka. Jake i dugotrajne padavine, prognoziraju se u petak veče, kada ćemo se ponovo naći pod uticajem svežije vazdušne mase sa severa", kaže Gojković. Opširnije u posebnom tekstu

FoNet/Miodrag Miša Pejić

 

14.35 Ne postoji apsolutna zaštita od superćelijske oluje, ključna je informisanost

Meteorolog Goran Mihajlović izjavio je danas Tanjugu da je apsolutna zaštita od superćelijske oluje nemoguća zbog njene jačine, ali je ključna informisanost o tome kada i gde će se desiti nepogoda.

Mihajlović je ocenio da se za ovu situaciju juče može reći da je savršeno prognozirana, i vreme, i početak, i trajanje, kao i sam intenzitet pojave.

"Štetu nije pravio grad u ovoj situaciji. Imali smo olujni i orkanski vetar koji je najviše štete načinio i u tom smislu ne možemo govoriti samo o protivgradnim raketama. Sama pojava grada jeste zabeležena u nekim delovima, ali nije bila tako značajna kao prošle nedelje, kada smo na području Vojvodine imali veću štetu od grada nego što je bilo od olujnog vetra", naveo je meteorolog.

Kada je reč o ovakvim fenomenima, kaže da postoji zabeležena istorija merenja i da 150 godina meteorologije i podataka govori da je bilo sličnih vremenskih nepogoda, poput nevremena u Lazarevcu pre nekoliko godina, u mestu Šopići, kada je jedan šleper prevrnut od siline vetra, kao i manja tornada koja su se javljala u Vojvodini.

13.02 Petoro teže povređenih na VMA

Pukovnik prof. dr Ivan Marjanović, glavni dežurni hirurg VMA, rekao je za RTS da je olujno nevreme koje je pogodilo Srbiju donelo dosta posla.

"Na VMA se javio veći broj građana sa povredama – preko 40, petoro je zadržano na lečenju sa ozbiljnim povredama", kazao je Marjanović.

Prema njegovim rečima, iz cele Srbije su pacijenti dovoženi na VMA.

"Iz Šapca je prebačen pacijent koji je pao sa krova kuće, sa prelomom karlice. Iz Vršca, pacijent je pao i pukla mu je slezina. Iz cele Srbije su dovoženi na VMA gde su zbrinuti", naveo je Marjanović. Svi su, napominje, u stabilnom stanju. "Nijedan ljudski život nije izgubljen juče u Srbiji, bar što se VMA tiče", istakao je dr Marjanović.

12.21 Oluja odnela krov sa tribina lokalnog stadiona u Čačku, pao na prugu i put

Olujno nevreme praćeno kišom i grmljavinom sinoć kasno uveče pogodilo je delove zapadne Srbije, a najviše štete pričinjeno je na samoj teritoriji grada Čačka, ali i u okolnim mesnim zajednicama. 

U čačanskom selu Trbušani jak vetar podigao je i odneo krov tribina na stadionu FK "Polet", konstrukcija je pala na lokalni put, ali i prugu, pa je neko vreme bio u prekidu železnički saobraćaj Čačak-Požega. 

"Šteta je velika, krovna konstrukcija je pala na prugu i vozovi nisu mogli da saobraćaju. Naš sugrađanin je došao i sklonio je sa pruge da vozovi mogu da saobraćaju. U toku dana planiramo da sklonimo konstrukciju sa puta da bi građani mogli da ga koriste, mada imaju saobraćajnicu koja im omogućava da mogu da prilaze svojim kućama. Očekujemo pomoć od grada, jer bez te pomoći mi ovo ne možemo da uradimo", rekao je Lola Čvrkić predsednik FK  "Polet" iz Trbušana.

12.12  Apel građanima u Novom Sadu: Ne uklanjajte samo stabla i granje

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić održao je sednicu Gradskog štaba za vanredne situacije, sa koje je upućen apel svim građanima da, iz bezbednosnih razloga, samoinicijativno ne uklanjaju granje i stabla sa električnih vodova, srušenih u sinoćnjem nevremenu.

Obilazeći tokom noći područje teritorije Grada Novog Sada, zajedno sa prigradskim naseljima, komunalni inspektori i patrole komunalne milicije radile su na utvrđivanju i uklanjanju posledica nevremena, saopštio je Grad Novi Sad. Na više od 100 lokacija u gradu konstatovani su slučajevi obaranja drveća i grana, saobraćajne signalizacije, kontejnera, poplavljenih saobraćajnica, rušenja zaštitnih ograda, krovova, nestanka struje i slično.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

"Po prestanku nevremena, inspektori za kontrolu drumskog saobraćaja i kontrolu obale i vodenog prostora izvršili su vanrednu kontrolu stanja saobraćajnica i ustanovili stanje na terenu, kako bi se po hitnom postupku pristupilo otklanjanju nastalih štetnih posledica", navodi se u saopštenju. 

Tanjug/Gradsko zelenilo Novi Sad

 

 

12.00 Gde je u Srbiji najveća šteta

U olujnom nevremenu praćenom jakim vetrom i kišom koje je zahvatilo sinoć Srbiju najgore je prošla teritorija grada Šapca, Sremska Mitrovica, Loznica, Vladimirci, Koceljevo i opština Bogatić i Čačak. Sagovornici Tanjuga istakli su da su poljoprivrednici iz Bačkog Polja, Despotova i Kule pretrpeli ogromnu štetu, ali i da su neki krajevi ostali pošteđeni. Zbog razornog nevremena koje je zahvatilo Sremsku Mitrovicu, proglašena je vanredna situacija u tom gradu. U Sremskoj Mitrovici jak vetar nosio je sve pred sobom, a nevreme je zahvatilo i Šabac.

Poljoprivrednici iz Južno-Bačkog okruga takođe navode da nije bilo veće štete na poljima, ali da je velika šteta učinjena u mačvanskim selima i na potezu kod Nove Pazove. Pavel Valent iz sela Lalić rekao je za Tanjug da su prošle nedelje imali 100 odsto štete na pojedinim usevima, te da je njihov kraj u sinoćnom nevremenu prošao bez ozbiljnih posledica.
 

11.55 Dramatične scene sa gradilišta na kome su se srušili kranovi

U superćelijskoj oluji, koja je sinoć pogodila Srbiju, srušena su i dva krana na gradilištu na Novom Beogradu. Na gradilištu se danas mogu videti praktično zgužvani kranovi, a povodom ovog incidenta danas je ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao da se očekuje da gradska inspekcija sprovede istragu. Kakva je situacija nakon obrušavanja kranova, pročitajte u posebnom tekstu.

FoNet/Marko Dragoslavić

 

11.27 Šta je superćelijska oluja?

Reč je o posledici koja je uzrokovana kilmatskim promena i moguće je predvideti je tek sat ili dva pre početka, kažu meteorolozi odgovarajući na pitanje šta je superćeliska oluja i da li je to pojava koja je u narednom periodu postati normlana za naše podneblje. Detaljnije o tome šta je superćelijska oluja pročitajte u posebnom tekstu.

Euronews

11.09 Normalizovana situacija na aerodromima

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da nevreme nije izazvalo veće posledice na samoj infrastrukturi, da su aerodromi u Beogradu i Nišu bili zatvoreni, ističući da je beogradski aerodrom nastavio vrlo brzo sa radom. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Vesić je rekao da su u nekom trenutku neki od puteva bili zatvoreni zbog pada stabala, ali da osim toga nije bilo većih posledica na samoj infrastrukturi.

"Dva aerodroma su bila zatvorena sinoć. Prvo aerodrom Nikola Tesla u Beogradu koji je zatvoren tačno u 20.21 i otvoren je tačno u 21.01. Saobraćaj je nastavljen, sada na aerodromu ima nekoliko hiljada komada prtljaga koji su ostali zbog tih aviona koji nisu odelteli, ali to se sada rešava", objasnio je on.

Napominje da je aerodrom u Nišu bio zatvoren do 7.46 časova zato što je oluja odnela krov sa jedne od pomoćnih prostorija kontrole leta, gde je ušla voda, i da aerodrom nije mogao da nastavi sa radom dok se nije utvrdila i sanirala kompletna šteta.

"Jutros nije odleteo avion za Krf iz Niša. Sada je situacija normalizovana na aerodromu Niš", dodao je miistar.
 

10.57 Ćelijska oluja u Novom Sadu nanela štetu na više od 300 lokacija

Ćelijska oluja nanela je veliku materijalnu štetu na više od 300 lokacija u Novom Sadu, saopštilo je danas JKP Gradsko zelenilo. 

Na osnovu preporuka i obaveštenja nadležnih gradskih službi, Gradsko zelenilo formiralo je šest timova od preko 100 zaposlenih sa mašinama koji su odmah nakon prvih prijava građana izašli na teren da saniraju štetu, navedeno je u saopštenju. 

10.50 Dve osobe teže povređene u oluji u Sremskoj Mitrovici

U Sremskoj Mitrovici su usled vremenskih nepogoda dve osobe teže povređene - jedna je zadobila povrede vratnih pršljenova, a druga lica i glave.

Osoba sa povredama vratnih pršljanova je prevezena za Beograd u Klinički centar Srbije, dok je osoba sa povredama lica i glave prevezena u Klinički centar Vojvodine, rečeno je za Tanjug u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

10. 40 Kakva je situacija u Beogradu dan nakon oluje: Pogledajte uključenje reportera Euronews Srbija:

Euronews

10.02 U Sremskoj Mitrovici velika materijalna šteta zbog nevremena

Sednica Štaba za vanredne situacije zbog posledica olujnog nevremena održana je danas u Sremskoj Mitrovici. Pričinjena je velika materijalna šteta, kako na domaćinstvima, tako i na javnim ustanovama, pa je jutros u osam sati proglašena vanredna situacija u tom gradu.
Sagledano je stanje, predati su izveštaji javnih preduzeća i drugih koji sudeluju u funkcionisanju štaba, a ekipe su bile na terenu već kada je počelo nevreme.

Tanjug/Aleksandra Dražić

 

"Situacija nije na zavidnom nivou, ima mnogo štete, mnogo toga što treba sanirati. Uništeno je mnogo krovova, zelenila, javnih ustanova, a sve to treba sanirati da bi grad nastavio da funkcioniše. Zato smo doneli odluku da se proglasi vanredna situacija. Doneta je odluka da Gradska uprava za saobraćaj i komunalne i inspekcijske poslove izađe tokom dana na teren i sagleda štetu koja je nastala, izdata je naredba svim javnim preduzećima da budu u funckiji saniranja. Nažalost, gradska plaža je pretrpela velike posledice i zabranjeno je njeno korišćenje  zbog bezbednosti građana", izjavila je gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović.

Prema njenim rečima, još postoji opasnost pada drveća i povređivanja, a apel je i da se ne prilazi ni strujnim kablovima koji su pokidani, kao i ni telekomunikacionim. 

Tanjug/Aleksandra Dražić

 

"Opšta bolnica je pretrpela štetu, uništen je krov hirurškog bloka, imaju velike probleme. Pomoći ćemo im u saniranju. Četrdesetak ljudi je od sinoć tražilo medicinsku pomoć u našem gradu. Većina je imala lakše telesne povrede, a dvoje je transportovano u Beograd na dalje lečenje. Najvažnije je da nema ljudskih žrtava", kazala je Milovanović.

09.55 Pripadnici MUP-a spasili 40 osoba od nevremena tokom prethodne noći

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP evakuisali su i spasili 40 osoba iz nevremena koje je sinoć zahvatilo Srbiju.

09.30 MUP intervenisao 201 put: Požari besneli u više gradova, u Beogradu padale krovne konstrukcije, trafo stanice u kvaru

MUP Srbije saopštio su zbog  nevremena, praćenog jakim vetrom i kišom, koje je zahvatilo Srbiju, pripadnici MUP-a imali 201. intervenciu. Kako je navedeno u saopštenju, bilo je 20 požara, 140 intervencija na uklanjanju oborenih stabala, kao i 18 intervencija uklanjanje limenih krovova sa kolovoza.

"Na 201 intervenciji evidentirano je angažovanje ukupno 505 vatrogasaca-spasilaca sa 203 vozila i tom prilikom evakuisali i spasili 18 osoba", navedeno je u saopštenu.

Na teritoriji grada Beograda, zbog posledica vremenske nepogode, VSB Beograd je intervenisala sa 105 vatrogasaca i 35 vozila na 34 intervencija u devet opština, na pet požara, devet tehničkih intervencija (padovi krovne konstrukcije), a kod 20 intervencija je palo drveće. Opštirnije o posledicama superćelijske oluje u posebnoj vesti.

09.13 Pogledajte vremensku prognozu za danas: Kada se očekuje novi udar i odakle će da krene

Euronews TV

09.02 Proglašena vanredna situacija u Sremskoj Mitrovici

Zbog razornog nevremena koje je zahvatilo Sremsku Mitrovicu, proglašena je vanredna situacija danas u osam sati u tom gradu. Sve komunalne službe dobile su nalog da raščišćavaju teren po selima i gradu, a gradska plaža je do daljnjeg biti zabranjena za posetioce zbog mogućeg pada odlomljenih grana i napuklog drveća. 

Oko 40 ljudi zatrazžilo je od sinoć medicinsku pomoć s teritorije Mitrovice zbog povreda nastalih usled nevremena, a dvoje je sa težim povredama transportovano u Beograd na dalje lečenje. Nema ljudskih žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

08.32 Dramatične scene nevremena koje pogodilo Srbiju

Euronews TV

08.12 Novo upozorenje RHMZ: Stiže nova superoluja

Nakon što se nevreme smirilo, ekipe javno-komunalnih preduzeća su odmah izašle su na teren kako bi se drveće uklonilo sa ulica i normalizovao saobraćaj. Republički hidrometeorološki zavod objavio je noćas i novo upozorenje zbog mogućih vremenskih nepogoda sve do 22. jula.

"Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče (22.07.) očekuje jaka grmljavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni,  premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku uz pojavu krupnog grada (pet centimetara u prečniku), kratkotrajno olujne udare vetra (24 m/s), i izolovano i orkanske udare vetra (28 m/s)", navedeno je u upozorenju.

RHMZ navodi da je tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine nepogoda je unapred teško odrediti  pa će se iz tog razloga za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

08.05 Orkanski udari vetra rušili i kranove

Nevreme praćeno orkanskim udarima vetra pogodilo je i Beograd. Od siline udara vetra na Novom Beogradu se srušio i građevinski kran.

RTS navodi da je sada povećan broj kvarova na niskonaponskoj mreži u Beogradu, posebno na području Banovog brda, Žarkova i podavalskih naselja, kao i na teritoriji Obrenovca. Sve ekipe Elektrodistribucije su na terenu kako bi kvarovi što pre bili sanirani. 

08.02 U Beogradu povređena trudnica, drvo palo na devojčicu u Novom Sadu

Kako su iz Hitne pomoći rekli za Euronews Srbija Sinoć je jedna trudnica povređena kada je udario lim. Ona je brzo hospitalizovana i utvrđeno je da ima lakše povrede. Službe su navode, do ponoći intervenisale 70 puta, a ukupno tokom noći 93 što je manje od proseka za ovaj period godine.

U Novom Sadu je drvo palo na jednu devojčicu, a vetar je oborio muškarca sa skutera.  Devojčica je zbrinuta na licu mesta i nakon zbrinjavanja dovezena na odeljenje dečije hirurgije u Dečijoj bolnici i nalazi se u svesnom i stabilnom stanju.

Prema objavama na društvenim mrežama, vetar je oborio i kamion na auto-putu Miloš Veliki.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad_)

07. 57 Ljudi spasavani iz šuma, automobila i čamaca

Desetoro ljudi, među kojima je bilo petoro dece, vatrogasci su spasili iz šume u Beočinu u naselju Dunav, a jedna žena je spasena u Begeču iz automobila.

Iz čamca na koji je palo drvo na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu vatrogasci su spasili čoveka, dok su kragujevački vatrogasci-spasioci spasili tri osobe.

Nevreme je zahvatilo i Inđiju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U Sremskoj Mitrovici jak vetar nosio je sve pred sobom, a nevreme je zahvatilo i Šabac, gde su rušeni krovovi, a crep koji je padao oštetio je automobile na ulici. Stara Pazova je takođe bila na udaru nevremena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Nevreme je pogodilo i Kruševac gde je nekoliko ulica bilo pod vodom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Oluja je sinoć zahvatila i Kragujevac, a došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom u naselju Petrovac, Stragari, Grošnica, Dragobraća. Ima i palog drveća, potvrdio je za RTS načelnik Uprave za vanredne situacije Zoran Kočović.

Teškoće u funkcionisanju saobraćaja na prugama u Srbiji

Tokom večeri je na pojedinim prugama u Srbiji došlo do problema u napajanju kontaktne mreže iznad koloseka strujom i pada drveća na kolosek, što je prouzrokovalo teškoće u funkcionisanju železničkog saobraćaja na nekim deonicama, saopšteno je iz Infrastrukture železnice Srbije.

Kako se navodi, stručne službe i dežurni timovi Infrastrukture železnice Srbije su svi na terenu i rade na otklanjanju posledica nevremena na pojedinim prugama u što kraćem roku i stvaranju uslova za što brže ponovno uspostavlјanje redovnog železničkog saobraćaja.

Tokom večeri usled velikog nevremena, zbog nestanka napona u kontaktnoj mreži iznad koloseka problema je bilo u funkiconisanju železničkog saobraćaja na deonici barske pruge između Resnika i Ražane, zatim između Kralјeva i Požege, kao i na delu pruge Kukujevci - Šid - državna granica.

Zbog pada drveta na kolosek privremeno je za saobraćaj vozova bio zatvoren deo pruge Štitar - Lešnica. Zbog nevremena je nestao napon u kontaktnoj mreži i na pruzi Novi Sad Ranžirna - Novi Sad, a saobraćaj između Novog Sada i Petrovaradina odvija se po jednom koloseku. Bez napona su od 20.05 do 20.17 sati bili i levi kolosek pruge Zemun - Novi Beograd, kao i železnička stanica Beograd Centar, a problema u napajanju kontaktne mreže iznad koloseka strujom ima i na prugama Beogradskog železničkog čvora.

Nevreme sinoć pogodilo i RS, žena poginula u Brčkom, jutros oluja u Sarajevu

Područje Republike Srpske pogodilo je sinoć snažno nevreme praćeno jakim vetrom, kišom i gradom. Jedna žena poginula je na području distrikta Brčko, a više od 20 osoba zatražilo je lekarsku pomoć.

Lekarsku pomoć zbog povreda zatražilo je više od 10 ljudi na području Bijeljine gde je preko 5.000 domaćinstava ostalo bez električne energije, prenosi RTRS.

Snažan vetar nosio je stabla i krhotine kuća i zgrada, a banjalučki aerodrom zatvoren je za saobraćaj zbog oštećenja krova. Oluja je zahvatila Kozarsku Dubicu, regiju Knežpolja i Kostajnicu, Doboj i Teslić, a u Brodu je olujni vetar skidao crep sa krovova, obarao drveće i lomio grane. 

Protivgradna preventiva Republike Srpske ispalila je više od 115 protivgradnih raketa na prostoru od Novog Grada, Kostajnice, Kozarske Dubice, Gradiške do Srpca, a gradonosna opasnost kretala se severom prema reci Drini.

Snažno olujno nevreme sa kišom, grmljavinom i jakim udarima vetra rano jutros zahvatilo je i Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine. Nevreme je počelo oko 4.30 ujutro i, na svu sreću, trajalo je relativno kratko,a nema podataka o materijalnoj šteti, prenosi Klix.ba.

Komentari (0)

Srbija