Aktuelno

Otklanjaju se dramatične posledice nevremena u Srbiji: Olujni vetar rušio stabla i naneo veliku štetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/07/2023

-

22:19

Otklanjaju se dramatične posledice nevremena u Srbiji: Olujni vetar rušio stabla i naneo veliku štetu
Otklanjaju se dramatične posledice nevremena u Srbiji: Olujni vetar rušio stabla i naneo veliku štetu - Copyright Fonet/Vera Barišić, Zoran Sekulić, Euronews/Irena Vinulović

veličina teksta

Aa Aa

Nema potvrđenih informacija o povređenima u vremenskoj nepogodi koja je večeras zahvatila Srbiju, rekao je za Tanjug Miloš Milenković, pomoćnik načelnika uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice sektora za vanredne situacije MUP Srbije.

Prema njegovim rečima, pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije uspešno su spasili jednu žensku osobu koja je bila zarobljena u svom vozilu u Parku prirode Begeč kod Novog Sada nakon što je na njen automobil palo polomljeno stablo.

 

 

"Jedna kritična situacija je bila i kod Šapca, gde su dve muške osobe bile zarobljene i u opasnosti na reci Savi. Na lice mesta je izašao spasilački tim za operacije na vodi", rekao je Milenković i dodao da su oba muškarca spasena.

On kaže da su pripadnici spasilačkih jedinica u ovom trenutku primarno angažovani u Mačvanskom okrugu, na području grada Šapca i u opštinama Bogatić, Koceljeva i Loznica kao i na teritoriji Sremske Mitrovice, Rume i Šida.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

"Spasilačke ekipe su na terenu i u Južnobačkom okrugu kod Bača i Bačke Palanke, ali i na području grada Beograda i u Pančevu. Pripadnici naših jedinica su angažovani na uklanjanju polomljenih stabala koja su pala na kolovozne trake kako bi se saobraćaj što pre normalizovao", rekao je Milenković.

On je istakao da su svi kapaciteti na raspolaganju i u pripravnosti i ponovio da je Sektor za vanredne situacije MUP izdao upozorenje nadležnim teritorijalnim organizacionim jedinicama sektora za vanredne situacije i štabovima za vanredne situacije kako bi pravovremeno sve svoje kapacitete stavili u stanje pripravnosti.

"Pratićemo dalji razvoj meteorološke situacije u koordinaciji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom. MUP je na svojoj zvaničnoj veb stranici izdao uputstvo građanima kako da se ponašaju ukoliko se nađu izloženi direktnoj opasnosti od olujnog nevremena", rekao je Milenković i poručio da bi u slučaju oluje ljudi trebalo da se sklone sa otvorenog prostora i od nosećih konstrukcija, visokih objekata, zgrada i drveća.

Olujni vetar naneo ogromne štete 

Snažno nevreme praćeno grmljavinom koje je zahvatilo čitav region, večeras je stiglo i u Srbiju. U mnogim delovima zemlje olujni vetar je čupao drveće, nosio krovove, obarao kranove...

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Neki objekti su oštećeni, pojedina područja ostala su bez struje, a došlo je i do poteškoća u funkcionisanju saobraćaja. Pojedina područja su ostala bez struje.

Sremskoj Mitrovici snažna oluja odnela je jedan splav na kojem se nalazi ugostiteljski objekat. 

Prema rečima očevidaca, splav, kao i čamce iz marine, kada su se otkačile sajle, odnela je voda ka teretnom mostu. 

Tanjug/Aleksandra Dražić

 

U gradovima širom Srbije ima materijalne štete. Trenutno se radi na otklanjaju posledica nevremena. 

I ekipe u Čačku su nakon oluje prionule na otklanjanje posledica.

Aeorodrom u Beogradu bio privremeno zatvoren

Usled izrazito nepovoljnih vremenskih uslova u Beogradu je večeras došlo do privremenog zatvaranja beogradskog aerodroma, zbog čega je došlo do preusmeravanja pojedinih letova na alternativne aerodrome, kašnjenja, potencijalno i otkazivanja pojedinih letova koji su planirani tokom večeri i noći, saopštila je ranije Er Srbija.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić objavio je da je Aerodrom "Nikola Tesla" ponovo otvoren za saobraćaj u 21.01 čas.

Otklanjanje kvarova na elektromreži

Zbog jakog nevremena prećenog olujnim vetrom i grmljavinom koje je danas oko 19 časova zahvatilo delove Srbije, iz prenosnog sistema ispalo je nekoliko dalekovoda naponskog nivoa 110kV, 220kV i 400kV i to uglavnom na teritoriji Vojvodine i delovima Beograda, saopštile su Elektromreže Srbije.

Tanjug/SRNA/MARIJA BOGDANOVIĆ

 

"Ispali 220kV i 400kV dalekovodi su uključeni. Operativno osoblje pokušava da uključi ispale dalekovode i da napoji ispali konzum. Čim vremenski uslovi to dozvole EMS će na teren uputiti interventne ekipe u cilju otklanjanja kvarova na opremi", navodi se u saopštenju.

Teškoće u funkcionisanju saobraćaja na prugama u Srbiji

Tokom večeri je na pojedinim prugama u Srbiji došlo do problema u napajanju kontaktne mreže iznad koloseka strujom i pada drveća na kolosek, što je prouzrokovalo teškoće u funkcionisanju železničkog saobraćaja na nekim deonicama, saopšteno je iz Infrastrukture železnice Srbije.

Kako se navodi, stručne službe i dežurni timovi Infrastrukture železnice Srbije su svi na terenu i rade na otklanjanju posledica nevremena na pojedinim prugama u što kraćem roku i stvaranju uslova za što brže ponovno uspostavlјanje redovnog železničkog saobraćaja.

Tanjug/SRNA/LJERKA BJELICA

 

Tokom večeri usled velikog nevremena, zbog nestanka napona u kontaktnoj mreži iznad koloseka problema je bilo u funkiconisanju železničkog saobraćaja na deonici barske pruge između Resnika i Ražane, zatim između Kralјeva i Požege, kao i na delu pruge Kukujevci - Šid - državna granica.

 

Zbog pada drveta na kolosek privremeno je za saobraćaj vozova bio zatvoren deo pruge Štitar - Lešnica. Zbog nevremena je nestao napon u kontaktnoj mreži i na pruzi Novi Sad Ranžirna - Novi Sad, a saobraćaj između Novog Sada i Petrovaradina odvija se po jednom koloseku. Bez napona su od 20.05 do 20.17 sati bili i levi kolosek pruge Zemun - Novi Beograd, kao i železnička stanica Beograd Centar, a problema u napajanju kontaktne mreže iznad koloseka strujom ima i na prugama Beogradskog železničkog čvora.

Ekipe Infrastrukture železnice Srbije će i tokom noći nastaviti da dežuraju, kako bi što pre mogle da reaguju i otklanjaju posledice nevremena na pojedinim prugama u Srbiji.

Komentari (0)

Srbija