Aktuelno

MUP savetuje građane kako da se ponašaju tokom nevremena: Šta ako se nađete na otvorenom ili u automobilu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/07/2023

-

20:32

MUP savetuje građane kako da se ponašaju tokom nevremena: Šta ako se nađete na otvorenom ili u automobilu
MUP savetuje građane kako da se ponašaju tokom nevremena: Šta ako se nađete na otvorenom ili u automobilu - Copyright Printscreen/192_rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova na svom Instagram profilu postavilo je savete za građane kako da se ponašaju u slučaju vremenskih nepogoda, među kojima su i oluje i udari groma.

Ističu da postoje dva koraka pomoću kojih možemo da procenimo i izračunamo udaljenost oluje - možemo izračunati vreme između sevanja i groma u sekundama, a izračunato vreme možemo podeliti sa tri kako bismo izračunali udaljenost oluje u kilometrima. 

"Ova udaljenost je indikativna jer se oluje mogu pojaviti veoma brzo iznad vaše oblasti. Preduzmite sve što je neophodno pre nego što oluja zahvati vaše područje. Upamtite, sva pomenuta pravila povećanja sigurnosti mogu samo umanjiti rizik od potencijalne štete i gubitaka. Atmosferska pražnjenja su opasna, nepredvidiva i sigurnost nikada nije apsolutno zagarantovana", navodi se na u objavi MUP-a.

Šta raditi ako ste u zatvorenom prostoru

Ukoliko se nalazite za vreme oluje u zatvorenom prostoru savetuju da se obezbede svi objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane.

Zatim da se obezbede prozori i spoljna vrata i zatvore sva unutrašnja vrata. Treba, kako navode, izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici.

Šta raditi ako ste na otvorenom

Kada se tokom oluje nađete na otvorenom treba se skloniti od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imati u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini strukture.

Treba izbegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Pokušajte da pronađete zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sedite na zemlju. Izbegnite stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje ne možete da uđete kao u zaklon.

Ukoliko ste u šumi, zaštitite se ispod grana niskog drveća – nikada nemojte stajati ispod visokog drveća na otvorenom prostoru.

Izbegavajte granicu između šume i otvorenog prostora, bolje je da uđite u šumu.

Izbegavajte otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta.

Ne prelazite preko vode, ne plivajte, nemojte držati kišobran ili druge metalne provodne predmete u rukama (štapove za golf, štapove za pecanje i slično).

Izbegavajte da budete u blizini metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično, nemojte stajati uspravno, čučnite ili se makar sagnite, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držite rastojanje od pet metara između sebe.

Ukoliko se nađete u automobilu za vreme jake oluje

Ukoliko se nađete u automobilu prvo treba zaustaviti vozilo pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil.

Treba ostati u vozilu sa upaljenim pozicionim svetlima dok ne prođe oluja.

Iz Sektora za vanredne situacije savetuju da se zatvore prozori i da se ne dodiruju metalni predmeti u automobilu.

Savet je i da se izbegavaju poplavljeni putevi.

Komentari (0)

Srbija