Region

Golob: Poplave najgora prirodna katastrofa koja je pogodila Sloveniju, šteta će biti rekordno velika

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2023

-

23:34

Golob: Poplave najgora prirodna katastrofa koja je pogodila Sloveniju, šteta će biti rekordno velika
Robert Golob - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Poplave koje su danas pogodile Sloveniju smatraju se najvećom prirodnom katastrofom koja je pogodila zemlju u poslednjih 30 i više godina, izjavio je premijer Robert Golob.

"Već znamo da će šteta biti rekordno velika i da će premašiti štetu u prethodnim prirodnim katastrofama otkako je Slovenija nezavisna", rekao je Golob na konferenciji za novinare nakon što je zbog poplava prekinuo letnji odmor.

Vlada se sastaje sutra i usvojiće izmene i dopune Zakona o oporavku od prirodnih katastrofa, prenosi agencija STA. 

Golob je rekao da očekuje da će Narodna skupština u utorak ili sredu sazvati hitnu sednicu na kojoj će se doneti ovaj zakon koji će ubrzati isplatu pomoći.

Zbog nabujale reke Save region Posavje na istoku Slovenije nalazi se u stanju visoke pripravnosti, a sve hidrocentrale na donjem delu reke su privremeno ugašene.

Situacija je trenutno pod kontrolom, ali se očekuje da će rizik od poplava dostići vrhunac tokom noći, jer vodostaji i dalje rastu, prenosi agencija STA.

Oko 16 časova gradom Brežice oglasila se sirena upozorenja kako bi upozorila građane da lokalna hidroelektrana stanica je otvorila kapije za borbu protiv poplava.

Bogdan Barbič, direktor kompanije HESS, koja je zadužena za hidroelektrane u regionu, rekao je za STA da su svi to učinili da bi Sava slobodno tekla.

"S obzirom na to da je protok reke dostigao 3.700 kubnih metara u sekundi i da i dalje raste, situacija je alarmantna", dodao je on.

Ekipe na hidrocentralama su u pripravnosti, a ono što može dodatno pogoršati situaciju je vodostaj reke Krke koja se u Brežicama uliva u Savu, najdužu reku u zemlji.

Opasnost od poplava biće najveća oko ponoći, posebno na području Brežica.

Građani pozvani da napuste područja najsklonija poplavama

Nabujale vode Save mogle bi dostići rekordne nivoe, a građani su pozvani da napuste lokalna područja koja su najsklonija poplavama, dok su spasilačke službe su u pripravnosti.      

Gradonačelnik Brežica Ivan Molan izrazio je zabrinutost da bi pojedina sela ili područja mogla biti poplavljena.

Tanjug/Foto STA/Katja Kotba

 

Situacija u nuklearki Krško je stabilna i pod kontrolom nakon što je kasno popodne elektrana je proglasila "nenormalan događaj" u skladu sa utvrđenim protokolima, o čemu je obavestila Upravu za nuklearnu bezbednost.  

„Nivoi Save i dalje nisu dovoljno visoki da bi ugrozili elektranu u Krškom“, rekao je za STA Tomaž Nemec iz uprave i potvrdio da elektrana radi bezbedno.

EU aktivirala Službu za upravljanje vanrednim situacijama na zahtev Slovenije

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič na društvenoj mreži "X", ranije poznat kao Tviter, saopštio je danas da je služba EU za upravljanje vanrednim situacijama Kopernikus aktivirana na zahtev slovenačkih vlasti radi pomoći u reagovanju na tekuće velike poplave i klizišta u zemlji.

Satelitski podržano praćenje situacije pomoći će u slučaju katastrofe i drugim vlastima u reagovanju na teške bujične poplave koje su pogodile veći deo zemlje, navodi agencija STA.

Lenarčič je ranije rekao da je Mehanizam EU za civilnu zaštitu spreman da se aktivira ako Slovenija zatraži pomoć.

U situacijama kada razmere vanredne situacije prevazilaze kapacitet zemlje da sama reaguje, država može zatražiti pomoć kroz mehanizam EU, što u stvari znači pomoć drugih zemalja EU i država koje učestvuju u mehanizmu.

Premijer Slovenije rekao je da je ta zemlja srećna što ima najbolji sistem pomoći i spasavanja u katastrofama u Evropi, ali da bi dobrodošla pomoć koju su joj ponudile susedne zemlje i EU.        

Ministar odbrane Marjan Šarec rekao je da će pomoć biti prihvaćena, ali da se situacija prvo mora smiriti kako bi humanitarni radnici bili efikasno raspoređeni.

Komentari (0)

Evropa