Region

Rusi i dalje najveći strani investitori u Crnoj Gori, na drugom mestu Srbi: Najviše ulaganja u nekretnine

Komentari

Autor: FoNet

09/08/2023

-

23:47

Rusi i dalje najveći strani investitori u Crnoj Gori, na drugom mestu Srbi: Najviše ulaganja u nekretnine
Rusi i dalje najveći strani investitori u Crnoj Gori, na drugom mestu Srbi: Najviše ulaganja u nekretnine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najveći strani investitori u Crnoj Gori u periodu od januara do maja ove godine su ruski državljani koji su investirali 52,5 miliona evra, pišu Vijesti i objašnjavaju da su najviše novca uložili u kupovinu nekretnina 28,9 miliona evra, u preduzeća i banke 12,3 miliona evra, a u pozajmice svojim preduzećima u Crnoj Gori 13,2 miliona evra.

Pozivajući se na podatke Centralne banke o stranim direktnim investicijama, Vijesti napominju da investitori iz Rusije imaju vrlo mali odliv investicija iz Crne Gore za razliku od drugih.

Na investiranih 52,5 miliona evra ruski građani su u ovih pet meseci iz Crne Gore povukli 11 miliona evra, većinom kroz prodaju nekretnina za šest miliona.

Drugi po vrednosti investitori su građani i preduzeća iz Srbije koji su investirali 48 miliona evra, od čega najviše u kupovinu nekretnina 26,1 milion evra, 10,5 miliona evra u pozajmice svojim firmama u Crnoj Gori i 8,2 miliona investicionih ulaganja u preduzeća i banke registrovane u Crnoj Gori.

Investitori iz Srbije su u istom periodu iz Crne Gore povukli 25,3 miliona evra, najviše kroz prodaju nepokretnosti 12,4 miliona evra. U prvih 10 država po stranim investicijama u Crnu Goru tek su dve iz Evropske unije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa