Region

Kancelarija visokog predstavnika BiH o optužnici protiv Dodika i Lukića: Niko nije iznad zakona

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2023

-

11:47

Kancelarija visokog predstavnika BiH o optužnici protiv Dodika i Lukića: Niko nije iznad zakona
Kancelarija visokog predstavnika BiH o optužnici protiv Dodika i Lukića: Niko nije iznad zakona - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) saopštila je, povodom optužnice podignute protiv predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, da je poštovanje zakonskog i ustavnog okvira obaveza za svakoga i da niko nije iznad zakona.

"Poštovanje zakonskog i ustavnog okvira te podržavanje vladavine prava je od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo. To je obaveza za svakoga jer niko nije iznad zakona. OHR poziva sve građane i zvaničnike da poštuju zakone", navedeno je u komentaru OHR-a objavljenom na Tviteru.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita, potvrđeno je Srni u tom tužilaštvu.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH. Iz Tužilaštva BiH su naveli da Dodika i Lukića terete za krivično delo iz člana 203a stav 1 Krivičnog zakona BiH.

Vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić potpisao je 9. jula odluke o objavljivanju Ukaza predsednika RS Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke Visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primenjuju na teritoriji Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 27. juna Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, koji predviđa da odluke tog suda neće biti primenjivane i izvršavane na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o tom sudu.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koga RS ne priznaje, izjavio je 1. jula da je "odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske".

Tužilaštvo BiH potom formiralo predmet u vezi sa usvajanjem zakona, a kojim je obuhvaćeno i potpisivanje odluke i objavljivanje u Službenom glasniku RS ukaza predsednika Srpske. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa