Region

Dodik: Republika Srpska ne odustaje od svoje politike, zakoni ostaju na snazi

Komentari

Autor: Nezavisne

26/07/2023

-

21:18

Dodik: Republika Srpska ne odustaje od svoje politike, zakoni ostaju na snazi
Dodik: Republika Srpska ne odustaje od svoje politike, zakoni ostaju na snazi - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ne odustaje od svoje politike, da zakoni o neprihvatanju i neobjavljivanju odluka Kristijana Šmita i Ustavnog suda BiH ostaju na snazi dok ne budu ispunjeni zahtevi Republike Srpske, te naglasio da je najava pokretanja procedure za izbor sudija iz Srpske u Ustavni sud BiH samo mogućnost.

Dodik je napomenuo da prihvatanje mogućnosti da bude pokrenuta procedura imenovanja sudija u Ustavni sud BiH ni u kojem slučaju ne znači da je Republika Srpska odustala od stava da prije toga bude riješeno pitanje stranih sudija i donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH, pišu Nezavisne.

On je istakao da to nije i ne može promeniti ni sastanak SNSD-a, HDZ-a i "Trojke". Dodik je rekao da je činjenica da su neke stvari pokrenute s mrtve tačke, ali da time nisu ugroženi interesi Republike Srpske i zaključci Narodne skupštine Srpske.

On je napomenuo da najava pokretanja procedure za izbor sudija iz Republike Srpske u Ustavni sud BiH ne znači da će biti pokrenuta.

"Ništa nije završeno. Moguće je da ćemo pokrenuti proceduru. To znači da će neko ko je nadležan pokrenuti proceduru izbora sudija Ustavnog suda BiH. To prolazi proces konkursa nakon čega dolazi kod predsednika Republike, koji predlaže Narodnoj skupštini Republike Srpske kandidata od onih koji su se prijavili na konkurs", rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da konačnu odluku donosi Narodna skupština Republike Srpske, te da uz najbolju političku volju taj proces ne može biti završen prije nove godine.

"Tu proceduru u svakom trenutku možemo obustaviti. Sada moram sve ovo da govorim i pitam zašto sam bio u situaciji da kažem da je to opet pod našom kontrolom", rekao je Dodik.

Predstavnici opozicije kritikovali su najavu i mogućnost izbora sudija iz Republike Srpske u Ustavni sud BiH, tvrdeći da se time odustaju od zaključaka i zakona Narodne skupštine Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa