Region

Dodik posle sastanka stranaka na nivou BiH: Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2023

-

22:18

Dodik posle sastanka stranaka na nivou BiH: Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor
Dodik posle sastanka stranaka na nivou BiH: Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor - Copyright Printskrin/Klix.ba

veličina teksta

Aa Aa

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je večeras, posle sastanka političkih lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH, da će 22. avgusta biti održana sednica Predstavničkog doma parlamenta BiH i da će biti popunjen Savet ministara.

Sastanku su prisustvovali lider SNSD Dodik i potpredsednica te stranke Željka Cvijanović, predsednik HDZ BiH Dragan Čović i zamenica predsednika stranke Borjana Krišto, predsednik SDP BiH Nermin Nikšić i član Glavnog odbora te stranke Saša Magazinović, lider Naše stranke Edin Forto, kao i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, prenosi RTRS.

"Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor, 22. avgusta biće održana sednica, biće popunjen Savet ministara i doneseni zakoni", rekao je Dodik.

On je najavio da će biti formirane i radne grupe u pogledu svih segmenta pravosuđa, koje će imati zadatak da predlože zakone ili zakonska rešenja koja bi trebalo da budu usvojena kroz proceduru kako je to i predviđeno, prenela je Srna.

"Naravno treba u tom periodu i pripremati procedure i možda pokrenuti procedure za popunu određenih struktura iz samog Ustavnog suda BiH i drugih institucija što se tiče pravosuđa", pojasnio je Dodik.

On je ponovio da je sve ovo danas dogovoreno i da stoji iza toga, kao i da je spreman da radi na tome.

Predsednik HDZ-a Čović rekao je novinarima da međusobno poverenje znači da postoji Savet ministara u punom sazivu, koji može raditi i donositi nove zakone.

"Parlamentarna većina, koja se prepoznaje kroz stranke koje su se danas okupile, treba da međusobnim poverenjem prate jedna drugu u parlamentarnoj proceduri i u Predstavničkom i Domu naroda", rekao je Čović.

On je naveo da se nada da će do 22. avgusta imati upotpunjen Savet ministara i usvojena bar tri-četiri zakona o kojima je danas bilo reči.

Borjana Krišto je izjavila da je na današnjem sastanku dogovoreno da za 22. avgust bude zakazana sednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi bio razmatran set evropskih zakona koji su usaglašeni.

"Mi smo kroz ovo vreme usaglasili veliki set evropskih zakona koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, koji su otišli od Saveta ministara ka Parlamentarnoj skupštini BiH. Dogovorili smo da za 22. avgust bude zakazana sednica Predstavničkog doma parlamenta BiH na kojoj bi bili razmatrani ti zakoni koji su već u parlamentarnoj proceduri", rekla je Krišto nakon sastanka.

Prema njenim rečima, saglasnost je postignuta i o formiranju radnih grupa koje bi trebalo da rade na setu zakona koji se tiču vladavine prava, odnosno zakona iz oblasti pravosuđa u širem smislu.

"Trebalo bi da na nivou Saveta ministara budu formirane radne grupe koje bi podrazumevale i predstavnike izvršnih tela vlasti sa nivoa entiteta. Nadam se čim bi se ti zakoni usaglasili, a već sada su dobrim delom usaglašeni da bi trebalo da se nađu na sednici Saveta ministara i nakon toga da se upute u parlamentarnu proceduru", navela je Krišto.

Ona je naglasila da je danas dogovoreno i da se nastavlja ova vrsta dijaloga, odnosno razgovora, tako da bi pre sednice Predstavničkog doma parlamenta BiH 22. avgusta trebalo da bude održan sastanak na istom ovom nivou, čiji bi domaćin bio predsednik SNSD-a Milorad Dodik.

 

Komentari (0)

Evropa