Region

Dodik: Do Nove godine moguć referendum o statusu Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2023

-

16:06

Dodik: Do Nove godine moguć referendum o statusu Republike Srpske
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi Republika Srpska do kraja godine mogla organizovati referendum o svom statusu.

"Verujemo da bi do Nove godine Republika Srpska mogla da ima referendum na kome će se izjašnjavati o najvažnijim pitanjima njenog statusa i o tome na koji način će se ići dalje", izjavio je Dodik na pres konferenciji na Kozari.

On je poručio da RS neće trpeti protektorat.

"Borićemo se na svoj, politički način, sve dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH, čime bismo toj instituciji vratili autoritet", rekao je Dodik, prenela je Srna.

On je naglasio da ne želi sukob i da ulogu NATO vidi da obezbede mir i, eventualno, izađu na međuentitetsku liniju razgraničenja u slučaju politički uzavrele situacije.

"Republika Srpska nema nameru da odustane od odbrane svoje pozicije", dodao je Dodik.

Dodik je naveo da Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS i Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS neće biti poništeni i da će biti sprovođeni u RS, iako je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit te zakone u subotu stavio van snage.

"Ovi zakoni neće biti poništeni i mi ćemo ih sprovoditi, pa ćemo videti šta će biti. Ove zakone je Narodna skupština RS usvojila dvotrećinskom većinom i oni će ostati na snazi i ja ću ih proglasiti", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, odluke Kristijana Šmita da poništi zakone koje je Narodna skupština Republike Srpske nedavno donela i nametne izmene krivičnog zakona BiH na način da se radnje kojim se narušava ustavni poredak države treitiraju kao krivično delo, vode ka tome da predsednika RS, nakon što potpiše zakone koje je donela Narodna skupština, tretira i procesuira.

Dodik je naglasio da ono što je u subotu uradio Šmit nije ništa drugo nego deo osmišljenog plana da se disciplinuje Republika Srpska, da se njen predsednik napravi monstrumom, nerazumonom osobom, čovekom sa kojim se ne može razgovarati, a sve to podržava EU u liku šefa Delegacije EU u BiH Johanesa Satlera.

"Ne može da bude suverenitet ako ste protektorat i ako ste kolonija. Kolonija se definiše kao zemlja u kojoj upravljaju stranci. Treba li većeg dokaza da smo kolonija od onog juče i ovoga što nam se dešava u Ustavnom sudu?", upitao je Dodik.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa