Region

Ambasade SAD i Velike Britanije podržale odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2023

-

16:53

Ambasade SAD i Velike Britanije podržale odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita
Ambasade SAD i Velike Britanije podržale odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini podržala je visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita, koji je danas iskoristio bonska ovlašćenja.

"Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o usvajanju zakona o neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH i izmenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS su neustavni i namerni napadi na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu Bosnu i Hercegovinu", poručili su iz ambasade SAD, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

Oni su naveli da ovaj napad na Dejton ima posledice, te da SAD snažno podržavaju visokog predstavnika u korišenju bonskih ovlašćenja za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma i zaštitu Ustavnog suda BiH, koji je čuvar vladavine prava u BiH.

"Sjedinjene Američke Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastaviće da smatraju pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za svoje postupke", zaključili su iz ambasade SAD.

Nakon Šmitovog saopštenja da suspenduje zakone koje je Narodna skupština Republike Srpske nedavno donela, a koje se odnose na odredbe koje donese visoki predstavnik i Ustavni sud BiH, reagovala je i Ambasada Velike Britanije u BiH.

Iz ambasade su podržali odluke kojom se podržavaju radnje visokog predstavnika kao odgovor na nezakonite i protivustavne radnje koje su poduzele vlasti Republike Srpske.

"Velika Britanija pozdravlja i u potpunosti podržava današnje odluke visokog predstavnika u BiH s ciljem sprčavanja stupanja na snagu ovog zakona i unapređenja Krivičnog zakona BiH kako bi se relevantnim pravosudnim i institucijama za sprovedbu zakona dali načini za delovanje na pokušaje podrivanja ustavnog poretka", poručili su iz britanske ambasade.

Oni su istakli su da je delovanje koje su preduzele vlasti u Republici Srpskoj "jasan i besraman" pokušaj ispitivanja okvira i stabilnosti ove zemlje.

"Svi političari i zvaničnici ne treba da imaju zablude, ovakvo ponašanje je nezakonito, protivustavno i neprihvatljivo", zaključili su iz ambasade Velike Britanije u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit odlučio je da poništi zakone koje je Narodna skupština Republike Srpske nedavno donela i nametne izmene krivičnog zakona BiH na način da se radnje kojim se narušava ustavni poredak države treitiraju kao krivično delo.

Republika Srpska neće prihvatiti nijednu odluku lažnog visokog predstavnika, rekao je ranije predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Rade

01.07.2023 18:24

Šmit nije nikakav predstavnih UN on je samoproglašeni te kao takav je privatno lice u BiH.Trebalo bi da bude sankcionisan zbog lažnog predstavljanja

Evropa