Region

Dodik: Vreme za jedinstvenu politiku odbrane nacionalnih interesa Republike Srpske i Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2023

-

13:17

Dodik: Vreme za jedinstvenu politiku odbrane nacionalnih interesa Republike Srpske i Srbije
Dodik: Vreme za jedinstvenu politiku odbrane nacionalnih interesa Republike Srpske i Srbije - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocenio je danas da je došlo vreme da Srbija i RS uspostave jedinstvenu politiku odbrane srpskih nacionalnih i državnih interesa.

"Spremni smo zbog toga na jačanje teritorijalnog integriteta Srbije, da svoj teritorijalni integritet žrtvujemo i zadržimo u okviru BiH, sve dotle dok nam se garantuju dejtonska prava, a onda, kada to više ne bude, onda bismo morali da vodimo politiku ujedinjenja", poručio je Dodik na Mrakovici na obeležavanju 81. godišnjice bitke na Kozari, prenosi Srna.

Istakao je da veruje u državno i narodno jedinstvo Republike Srpske i Srbije.

On je naveo da će proglasiti važećim zakone koji su dobili podršku dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini, a onda, verovatno, krenuti u procedure pred sudom, doneti odluke o neprihvatanju nadležnosti Suda BiH, Tužilaštva i Sipe na prostoru Republike Srpske.

"U tom trenutku ojačaćemo našu entitetsku liniju, šta god to značilo", dodao je Dodik.

On je najavio da će u jesen, kad sve bude vidljivo, zatražiti novo poverenje za politiku koju će tada predložiti.

"Ona podrazumeva borbu za status. Ako sada pokleknemo, nestaćemo za deset godina na ovim prostorima. Ako sada istrajemo, opstaćemo na ovim prostorima...Ja moram da branim ovaj narod, spreman na žrtvu i ići ću do kraja. Ići ću do kraja jer nemam drugog izbora", poručio je Dodik.

On je pojasnio da kraj podrazumeva ili oduzimanje imovine ili opstanak Republike Srpske, ali bez Milorada Dodika.

"Ja sam za ovu drugu opciju", dodao je Dodik.

Ponovio je uverenje da će RS jednog dana biti nezavisna i da on ne želi "ni da se junači ni da bilo koga bez pokrića navodi na bilo šta".

Ocenio je da visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit i međunarodna zajednica prave okvir "da bi nas, pre svega mene, doveli u sarajevske kazamate da mi tamo sude".

"Mi ćemo našu borbu voditi tako što ćemo ostati objedinjeni. Idemo dalje svojim putem. Imate sjajnu Željku Cvijanović, imate odličnu Vladu, imate fenomenalnu poslaničku dvotrećinsku većinu i ne obraćajte se na ove druge, izdajnike", poručio je Dodik.

Na Mrakovici je danas obeležena 81 godina od Bitke na Kozari, a kod spomen-krsta odata je počast žrtvama i zapaljene su sveće.

Vence i cveće položili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici vlada Srpske i Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske, Srpske u institucijama BiH, Trećeg pješadijskog puka, opština i gradova Potkozarja, organizacija proisteklih iz Drugog svetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i političkih partija.

Obeležavanje 81 godine od Bitke na Kozari zajednički su organizovali odbori za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.

Na memorijalnom zidu spomen kompleksa na Mrakovici upisana su imena 9.921 poginulog borca u borbama na tom području u toku Drugog svetskog rata.

Bitka na Kozari je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa