Region

Pukovnik Stevanović: Situacija u Sloveniji i dalje teška, veliki broj naselja odsečen od sveta

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2023

-

21:27

Pukovnik Stevanović: Situacija u Sloveniji i dalje teška, veliki broj naselja odsečen od sveta
Pukovnik Stevanović: Situacija u Sloveniji i dalje teška, veliki broj naselja odsečen od sveta - Copyright Tanjug/AP Photo/Gregor Ravnjak

veličina teksta

Aa Aa

Pukovnik Vojske Srbije Branislav Stevanović kaže da je situacija u Sloveniji u vezi sa poplavama i dalje teška posebno uzimajući u obzir da je, kako kaže, veliki broj naselja i dalje u potpunosti odsečen od ostatka zemlje usled porušenih mostova, prekinutih putnih komunikacija i velikog broja klizišta. 

U Sloveniju je upućeno 56 pripadnika Vojske Srbije kako bi učestvovali u humanitarnoj operaciji sprečavnja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posledica poplava, a Stevanović za Tanjug precizira da su snage Republike Srbije angažovane u severoističnom delu te zemlje.

"Vazduhoplovne snage su angažovane na zadacima snabdevanja i transporta robe i ljudi na ugroženim područjima, težišno se prevozi voda, hrana, lekovi i gorivo. Takođe dostavljamo agregate za proizvodnju električne energije. Na dnevnom nivou od nekih osam časova naleta isporučumo deset tona robe i prevezemo stotinu putnika", rekao je Stevanović.

Što se tiče kopnene komponente, angažovane su inženjerijska radna grupa, jedinica ABHO za dekontaminaciju i cisterne za snabdevanje vodom i gorivom.

Oni se, prema njegovim rečima, angažuju na zadacima raščišćavanja terena, rekonstrukcije  komunikacija i snabdevanja gorivom i vodom svih jedinica i snaga u zoni operacije.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Vazduhoplovna komponenta se angažovala sa dva helikoptera, dodao je pukovnik.

"Ono što dodatno otežava situaciju jeste konfiguracija terena koja je planinska i veliki je broj i dalje aktivnih klizišta. Ja bih ilustrovao težinu od snbdevanja mesta Černa na Koroškom koja je u potpunosti odsečena. Za snabdevanje vazdušnim putem je potrebno da letite između visokih planinskih vrhova, a na pojedinim mestima čak se ide i ispod visokonaponskih dalekovoda koji su postavljeni jako visoko što je sa letačke strane zahtevno i potrebno je poznavanje terena i angažovanje iskusnih pilota", rekao je Stevanović.

Kako kaže, ova operacija je izuzetno kompleksna i zahteva visok stepen koordinacije s obzirom na to da su angažovane snage iz civilnih i vojnih struktura. 

"Pored toga u sklopu vojne pomoći angažovane su i snage iz partnerskih zemalja iz regiona. Pored Srbije angažovano je još osam partnerskih zemalja", rekao je Stevanović.

Istakao je da lokalno stanovništvo i pored svih nedaće nije klonulo duhom, oseća se solidarnost i biće angažovan veliki broj dobrovoljaca iz ostatka zemlje.

Stevanović kaže da je lokalno stanovništvo zahvalno za iskazanu solidarnost i doprinos VS.

"Mi ih razumemo i saosećamo jer smo 2014. bili u sličnoj situaciji. Spremni smo da damo doprinos 24 sata kako bi se stvorili uslovi da naši slovenački prijatelji nastave svoj život normalno", rekao je Stevanović.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa