Region

Premijer severne Makedonije pozvao poslanike da podrže ustavne amandmane

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2023

-

15:11

Premijer severne Makedonije pozvao poslanike da podrže ustavne amandmane
Dimitar Kovačevski - Copyright Tanjug/Valda Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Jedini motiv za ustavne amandmane je članstvo Severne Makedonije u EU, a nakon njihovog usvajanja, neće biti novog veta, izjavio je danas premijer Dimitar Kovačevski na sednici Sobranja.

On je pozvao poslanike da podrže promene Ustava.

Prema njegovim rečima, amandmani su više od državničke odluke, a sednica će, kako je naveo, morati da pokaže ko je za evropsku a ko za izolovanu državu, prenosi Telma.

''Svako ko želi pravnu državu, jednakost pred pravdom, borbu protiv kriminala i korupcije, bolji standard, podržaće ustavne amandmane. Pred nama je konačna odluka i da li ćemo se boriti sa onima koji žele da država ostane u statusu kvo bez razvoja i napretka'', rekao je Kovačevski i dodao da neće biti vanrednih izbora.

On je apelovao na sve poslanike da podrže amandmane, a obraćanje je završio rečima: ''Živela evropska Makedonija''.

Severna Makedonija tebalo bi da počne zvanične pregovore sa Evropskom unijom (EU) nakon promene Ustava i uključivanja Bugara kao manjine u preambulu. 

Rok za obezbeđivanje dvotrećinske većine u makedonskom parlamentu i za ustavne promene je do novembra. 

Najveća opoziciona partija u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE nije podržala promenu Ustava, napominjući da "podržava evropski put Severne Makedonije, ali ne pod bugarskim diktatom".

Komentari (0)

Evropa