Region

Novi izveštaj o Srebrenici - Grajf: Nije bilo genocida, Popov: Komisija je lažirala rezultate

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N.B.

21/07/2021

-

18:51

Novi izveštaj o Srebrenici - Grajf: Nije bilo genocida, Popov: Komisija je lažirala rezultate
Vlada Republike Srpske - Copyright vladars.net, EPA/FRISCO GENTSCH, profimedia, incomfis-srebrenica.org

veličina teksta

Aa Aa

Komisija koju je formirala Vlada Republike Srpske u izveštaju tvrdi da je u Srebrenici stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka i da u Srebrenici nije bilo genocida. I dok Vlada Republike Srpske smatra da je reč o argumentovanom i uravnoteženom izveštaju, sagovornici Euronewsa Srbija podsećaju da su ocene suprotne odluci Međunarodnog suda pravde u Hagu, kao i nizu presuda Haškog tribunala.

"Nakon temeljne istrage Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, zaključuje se da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte. Iako Кomisija ne smatra ubistva koja su se dogodila oko Srebrenice genocidom, ona u uvažava činjenicu da su hiljade ljudi (uglavnom ratnih zarobljenika) ubijene na najstrašniji način i da odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti", navodi se u zaključku izveštaja Komisije na čijem je čelu bio Izraelac Gideon Grajf.

Izveštaj, na 1.036 strana i zaključci, objavljeni su danas na srpskom i engleskom jeziku, i dosupni na veb stranici Komisije, kao i na veb stranici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

"Do sada je bilo široko prihvaćeno tumačenje da ubistvo 8.000 muslimanskih muškaraca nalikuje genocidnim zločinima koje su počinili nacisti, sistematski odvajavši Jevreje i druge manjine od ostatka stanovništva, da bi ih potom ubili. Nalazi Кomisije pokazuju da se zločin takve prirode nije dogodio. Štaviše, Кomisija je utvrdila da su muslimanske snage 28. divizije Armije Republike BiH unutar Srebrenice formirale vojnu kolonu sa više od 12.000 pripadnika vojske koja se probila kroz formacije srpske vojske i  krenula prema muslimanskoj teritoriji. Napadi na ovu kolonu, koji su prouzrokovali smrt približno četiri do pet hiljada pripadnika 28. divizije Armije Republike BiH, mogu se smatrati legitimnim vojnim akcijama. Međutim, pogubljenje 2.500-3.000 vojnih zatvorenika, uključujući nekoliko stotina muških civila iz baze Potočari, pored nekoliko stotina razmijenjenih vojnika, predstavlja ratni zločin. Кomisija ne sumnja u zločinačku prirodu ovih ubistava", navodi se u zaključku ove Komisije.

Helsinški odbor: Izveštaj suprotan presudama Haškog tribunala

Ipak, sagovornici Euronowes Srbija navode da je u pitanju izveštaj koji je suprotan međunarodnim odlukama i presudama Haškog tribunala, a u skladu u skladu sa tvrdnjama vlasti Republike Srpske o Srebrenici.

"Izveštaj nezavisne komisije iz 2004. godine koja je formirana na osnovu odluke Skupštine Republike Srpske poziva se na odluke Haškog tribunala u kojima se konstatuje da je u Srebrenici bio genocid. Komisija je, naime, preuzela istorijski kontekst i činjenično stanje sadržano u presudi protiv Radislava Krstića. I sam Milorad Dodik je 2007. godine kao premijer RS izjavio da on savršeno dobro zna da je u Srebrenici bio genocid", kaže za Euronews Srbija Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava.

Ona podseća da postoje odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu kao i niz presuda Haškog tribunala, među kojima su i presude Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću u kojima je dokazan genocid. 

"Negiranje ovih presuda predstavlja rušenje principa Ujedinjenih nacija uspostavljanih od Drugog svetakog rata i usvajanja Konvencije UN o genocidu do prakse Haškog tribunala", navodi Kisić.

Popov: Najverovatnije je reč o nameštenom izveštaju

Sličan stav zastupa i Aleksandar Popov iz Centra ze regionalizam koji takođe podseća na izveštaj usvojen 2004.

"Imamo jedan izveštaj koji je usvojila Vlada Republike Srpske 2004. i tamo je utvrđeno ono što je i zvanična varijanta onoga šta se desilo u Srebrenici. Sudeći po konstatacijama ove komisije koju je angažovala Vlada Republike Srpske najverovatnije je reč o nameštenom izveštaju koji je trebalo da posluži u svrhu da se negira da je bilo genocida i da se otprilike izjedanče srpske i bošnjačke žrtve. To je izveštaj za upotrebu ovog trenutka, ove vlade i ove vladajuće garniture RS", kaže Popov za Euronews Srbija. 

Činjenicu da je na čelu komisije ekspert iz Izraela on vidi kao pokriće koje bi izveštaju dalo veću verodostojsnost.

"Niko ne bi smeo da spori srpske žrtve na tom prostoru i svakako da svi oni koji u su odgovorni za to treba da odgovaraju. Međutim, negirati genocid koji se desio u Srebrenici i na taj način lažirati rezultate očigledno pokazuje da je ta komisija instrumentalizovana i da je njen nalaz trebalo da posluži u određene političke svrhe", navodi Popov.

EPA/FRISCO GENTSCH

Gideon Grajf

Centar za istraživanje rata RS: "Nepristrasno i argumentovano"

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske je danas saopštio da je Vlada Republike Srpske odluku o osnivanju Komisije donela na osnovu zaključaka republičkog parlamenta, a sa sadržajem Izveštaja upoznata je na posebnoj sednici 11. juna ove godine.

"Vlada Srpske je uverena da će jedino celovito i istinito sagledavanje događaja u srebreničkoj regiji, ali i u celoj BiH, doprineti jačanju poverenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija", ističe se u saopštenju Republičkog centra.

Vlada, kako je navedeno, izražava pijetet prema svim žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama i zahtijeva nedskriminatorsko procesuiranje odgovornih za ratne zločine na svim stranama.

Grajf: Izveštaj je veran istini i istorijskim događajima

Govoreći o Izveštaju, predsednik Komisije, izraelski istoričar Gideon Grajf, rekao je, između ostalog, da je Komisija sačinila ozbiljan, profesionalan i uravnotežen izvještaj, koji je veran istini i istorijskim događajima.

"Namera nije da se umanji bilo čija patnja ili bol, ali da je potrebno da se događaji iz rata u BiH sagledaju nepristrasno i argumentovano, zbog čega su i formirane ove komisije", saopšteno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Narodna skupština Republike Srpske u avgustu 2018. je jednoglasno odbacila Izveštaj o Srebrenici iz 2004. godine, koji je tadašnja Vlada RS s Draganom Mikerevićem na čelu usvojila, pod pritiskom bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna. Tadašnji Izveštaj obuhvatao je ratna dešavanja isključivo od 10. do 19. jula ratne 1995. godine, a sadržavao je samo bošnjačke žrtve. Potom je 2019. Vlada Republike Srpske imenovala međunarodnu komisiju čiji je zadatak bio da utvrdi istinu o stradanju svih naroda u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine,

Na njeno čelo postavljen je izraelski istoričar, profesor Gideon Grajf, autor više od 500 radova na temu holokausta. Grajf je odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge Srbije za „izuzetne zasluge i nesebičnu posvećenost u odbrani istine o stradanju srpskog, jevrejskog i drugih naroda tokom Drugog svetskog rata”.

Članovi Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995, osim Grajfa, su profesor Valter Manušek iz Austrije, nemački advokat Markus Kolbah, Adarnele Šinaba iz Nigerije, forenzičari profesor Marija Đurić i profesor Rodžer Bajard, profesor Juki Osaf iz Japana, profesor Stiven Mejer, profesor Lorens Frenč i pokojni Đuzepe Zaharija, koji je stručnjak za medije i svetski poznat novinar.

"Sa nama je bilo deset izvrsnih stručnjaka i rukovodili smo se pravdom i činjenicama. Nije bilo nikakavih pritisaka na naš rad, ni od strane pojedinaca ili vlade i institucija. Sva svoja istraživanja smo zasnivali na naučim standardima i naučnoj metodologiji. Nastojaćemo i dalje promovirati istinu i činjenice o ovom izvještaju “, rekao je Grajf predstavljajući u junu ovaj izveštaj Vladi Republike Srpske.

Komentari (0)

Evropa