Region

Savet bezbednosti UN: Visoki predstavnik ostaje u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2021

-

07:45

Savet bezbednosti UN: Visoki predstavnik ostaje u BiH
Savet bezbednosti UN: Visoki predstavnik ostaje u BiH - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio je Nacrt rezolucije Rusije i Kine o ukidanju Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.


Za Nacrt su glasali samo predlagači Kina i Rusija, prenele su banjalučke "Nezavisne novine".

Niko nije bio protiv, a 13 predstavnika zemalja članica Saveta bezbednosti bilo je uzdržano.

Nakon glasanja, Rusija i Kina su izrazili žaljenje što rezolucija nije usvojena jer smatraju da je novoizabrani visoki predstavnik Kristijan Šmit nelegalan bez potvrde Saveta bezbednosti.

Kineski ambasador u UN Geng Šuang rekao je da žali zbog toga što nacrt rezolucije o BiH nema podršku, napominjući da visoki predstavnik nema legitimitet jer nije izglasan produžetak njegovog mandata.

Rekao je da ignorisanje Saveta bezbednosti UN-a i forsiranje imenovanja Kristijna Šmita za visokog predstavnika u BiH može imati negativan efekat.

Geng je naglasio da ne postoji stvarna potreba za visokim predstavnikom u BiH, jer se time dovodi u pitanje suverenitet i integritet BiH, prenosi Klix.ba.

Žaljenje zbog neusvajanja rezolucije


Ruski predstavnik u SB UN Dmitri Poljanski izrazio je žaljenje zbog neusvajanja rezolucije kao i to što kandidat Kristijan Šmit nije odobren u SB UN.

"Upozoravamo da bilo koji potez kolega da se proba zaobići Savetu bezbednosti o ovom pitanju nije samo nelegalan već i opasan", rekao je Poljanjski.

Predstavnik SAD rekao da su sve članice Upravnog odbora Saveta za sprovodenje mira prihvatile agendu 5+2 za zatvaranje OHR-a, uključujući i Rusiju.

U kratkom nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlašćenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovodenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

List podseća da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Saveta za sprovodenje mira u BiH 27. maja imenovali Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika, a da se Rusija nije saglasila sa ovom odlukom.

Komentari (0)

Evropa