Region

Mandić: “Pobednici od 30. avgusta da poruče PES-u: Ili ste s nama, ili s DPS-om“

Komentari

Autor: RTCG

13/09/2023

-

14:45

Mandić: “Pobednici od 30. avgusta da poruče PES-u: Ili ste s nama, ili s DPS-om“
Andrija Mandić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) Andrija Mandić saopštio je da mandatar Milojko Spajić treba opet da pokrene pregovore jer sada nema većinu za izbor nove vlade. On je u emisiji „Link“, na Radiju Crne Gore, rekao da je na Spajiću zapravo lak posao i da vlast treba formirati na temeljima ishoda izbora iz avgusta 2020. godine.

Mandić je rekao da gledamo filmske scene kod Višeg suda u Podgorici, i da sve podsjeća na poznatog "El Čapa", narko-bosa iz Meksika, koji je kopao tunele za bekstvo iz zatvora i šverc droge. Naglasio je da je tunel dokaz da crnogorska mafija ne preza ni od čega da bi ostvarila svoje kriminalne interese.

AP/Darko Vojinović

 

"Sada ćemo čuti brojne spekulacije koje imaju ponekad za cilj da skrenu istragu u pogrešnom smjeru, ali najvažnije je da se sazna cela istina o ovom događaju", rekao je Mandić. 

"Spajić zapravo ima lak posao"

On navodi da od višepartizma nije bilo mandatara koji je imao lakši posao od Milojka Spajića. Mandić kaže da je mandatar morao da ide ka široj podršci za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, ali se umesto toga, sasvim neshvatljivo, okrenuo podršci od samo 41 poslanika. 

"Nije tačno da smo odbili pet ponuda mandatara, to javnost dobro zna. Mi smo ponudu koju smo čuli javno prihvatili", naglasio je Mandić. 

On je kazao da sada imamo pokušaj da se većinska volja građana na izborima pretvori u suprotnost.

Navodi da očekuju da mandatar ipak prepozna da vlast treba formirati na temeljima avgusta 2020. godine. 

"Bilo bi mudro da mandatar, kada je uvideo da nema većinu, počne nove pregovore sa partijama koje su pobedile na izborima 30. avgusta. Naravno, iz autentične predstavnike manjinskih naroda u crnogorskom parlamentu", kazao je Mandić. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je podvukao da nemaju ni jasnu predstavu o tome kako bi vlada trebalo da izgleda i kako bi se delili resori. Smatrali su, kaže, da je zato važno da mandatarova ponuda bude javna. 

"Mi samo tražimo da bude ispoštovana volja naroda", podvukao je Mandić. 

Upozorava da je na sceni pokušaj prevare građana koji su glasali za promene. 

"Ja verujem da ljudi ne pristaju tako lako na prevare, da nekome daju glas a da on taj glas izneveri", ističe Madić. 

"Prihvatili smo principe mandatara"

Osvrćući se na izjavu zvaničnika SAD Gabrijela Eskobara da "u vladu ne treba uvoditi antizapadnu stranku", Mandić kaže da je u pitanju neobaveštenost, jer ZBCG je koalicija, a ne stranka. 

"Mi u našim programima, imamo opredeljenja da Crna Gora bude deo EU. Mi nismo antizapadna stranka. Mi smo i prihvatili principe mandatara. Rekli smo i da stavljamo moratorijum na pitanje članstva u NATO", kazao je Mandić. 

On navodi da se samo ZBCG bori za prava Srba, i da su autentični srpski predstavnici. 

"Imate Bošnjake u Demokratskoj Crnoj Gori pa to nije Bošnjačka stranka", rekao je Mandić. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

On navodi da su promocija i unapređenje prava Srba deo programa ZBCG. 

"Ovaj stav gospodina Eskobara kao da je pisao neko iz Podgorice ko priželjkuje da se DPS vrati u prvom navratu u vlast preko satelita a onda i formalno", rekao je Mandić. 

"Zajednička poruka PES-u"

On kaže da možemo samo da zamišljamo šta bi bilo da je izjavu poput one Eskobarove dao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Mandić kaže da prvo treba sačekati i videti kakav će biti dogovor o vladi, pa da se vidi hoće li ZBCG glasati za Aleksu Bečića, lidera Demokrata, ako bude kandidat za predsednika parlamenta. 

"Mislim da je vreme da oni koji su pobedili na izborima 30. avgusta, ZBCG, SNP, URA, Civis i Ujedinjena Crna Gora, budu objedinjeni i poručimo Evropi sad - jeste li sa nama, ili ste sa DPS-om", kazao je Mandić. 

Komentari (0)

Evropa