Region

Šmit: Opasna izjava Cvijanović o protestima održanim 1. septembra

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2023

-

23:02

Šmit: Opasna izjava Cvijanović o protestima održanim 1. septembra
Visoki predstavnik u BiH Krstijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Kristijan Šmit uputio je pismo srpskoj članici Predsedništva BiH Željki Cvijanović zbog njene izjave da su protesti održani 1. septembra na međuentitetskoj liniji "generalna proba", navodeći da takva izjava predstavlja implicitnu pretnju konfrontacijom i nasiljem i da je kao takva sama po sebi opasna. 

Šmit je istakao ''da je neodgovorno na međuentitetskoj liniji svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podele''.

On je u pismu podsetio Cvijanović da je kao članica Predsedništva BiH položila svečanu zakletvu da će poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse, štititi i promovirati ljudska prava i osnovne slobode i voditi računa o poštovanju interesa i ravnopravnosti svih naroda i građana, preneo je Klix.ba.

"Što se tiče teritorijalnog integriteta BiH, neodgovorno je na međuentitetskoj liniji (IEBL) inscenirati i svojim prisustvom podržavati političke događaje koji unose podele. Međuentitetska linija (IEBL) nije državna granica, već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Povezivanje termina 'granica' sa Republikom Srpskom kao 'državom' jasno znači da javno stvarate pogrešan utisak da postoje granice unutar Bosne i Hercegovine, čime se direktno krši Opšti okvirni sporazum za mir", naveo je Šmit.

On je istakao da se posledice takvih neodgovornih izjava najviših zvaničnika BiH već mogu videti na bilbordima širom Republike Srpske.

"Dozvolite da Vas podsetim da Ustav Bosne i Hercegovine predviđa da: 'postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće uspostaviti kontrole na međuentitetskoj liniji između entiteta'. Osim toga, Ustavni sud BiH je utvrdio da se međuentitetska linija ne može smatrati granicom", rekao je Šmit.

On je proteste koji su održani 1. septembra na nekoliko lokacija duž međuentitetske linije, a koji su nastavljeni i posle toga, nazvao insceniranim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa