Evropa

Svečana večera kralja Čarlsa i Makrona: Plavi jastog, kolači s ružom, sirevi i slavni gosti zasenili teme razgovora

Komentari

Autor: AP, Euronews

20/09/2023

-

23:13

Svečana večera kralja Čarlsa i Makrona: Plavi jastog, kolači s ružom, sirevi i slavni gosti zasenili teme razgovora
Svečana večera kralja Čarlsa i Makrona: Plavi jastog, kolači s ružom, sirevi i slavni gosti zasenili teme razgovora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron i kralj Čarls III razgovarali su u sredu u Parizu na početku dugo očekivane trodnevne državne posete britanskog monarha čiji je cilj da se istakne prijateljstvo između Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Ipak, ozbiljne teme razgovora koji su uključivale rat u Ukrajini i pitanje migracije, zasenila je raskošna večera koja je pripremljena za kraljevski i predsednički par.

Poseta kralja Čarlsa dolazi usred nedavnog otopljavanja francusko-britanskih odnosa nakon godina koje su obeležili pregovori o Bregzitu i povezani sporovi, a nakon što je Čarlsov put u Francusku, koji je prvobitno planiran za mart, odložen zbog rasprostranjenih demonstracija protiv Makronovog penzionog plana.

Prva stanica britanskog kraljevskog para u francuskoj prestonici bila je ceremonija kod Trijumfalne kapije, gde su ih dočekali Makron i njegova supruga Brižit. Centar Pariza je tom prilikom stavljen pod visoko obezbeđenje, sa hiljadama policajaca i dronova za nadzor.

profimedia

 

Poseta pokazuje „duboke istorijske veze koje spajaju naše dve zemlje. To je takođe prilika da se pokaže kulturna, umetnička i gastronomska izvrsnost Francuske“, saopštilo je francusko Predsedništvo.

Na Trijumfalnoj kapiji odsvirane su obe državne himne pre smotre francuskih trupa i polaganja venca na Grob neznanog vojnika u znak obeležavanja „zajedničkih žrtava iz prošlosti i trajnog nasleđa saradnje“, prema Bakingemskoj palati.

Mlazni lovci Patrouille de France i Britanske Crvene strele, akrobatski timovi dve vazdušne snage, zajedno su leteli iznad spomenika, ostavljajući trag crvenog, belog i plavog dima na pariskom nebu, piše AP.

Tanjug Ap/Yoan Valat

 

Izgledalo je da se i kraljevski i predsednički par bore sa jakim vetrom, koji je Makronu raščupao kosu i primorao Kamilu da čvrsto drži za svoj ružičasti šešir u stilu beretke.

Čarls i Makron, a za njima supruge Brižit i Kamila u drugom automobilu, potom su se uputili ka predsedničkoj palati pod pratnjom konja francuske Nacionalne garde, pri čemu su obojica mahali masi.

Tanjug AP/Christophe Ena

 

Makron i Čarls održali su bilateralni sastanak u Jelisejskoj palati, jer poseta takođe „simbolizuje odnos prijateljstva i poverenja“, jer su „u prošlosti blisko sarađivali na zaštiti biodiverziteta i borbi protiv globalnog zagrevanja“, saopštilo je francusko predsedništvo.

Dnevni red je takođe trebalo da uključi razgovore o ruskom ratu u Ukrajini i pitanju migracija, pošto je južno italijansko ostrvo Lampeduza poslednjih dana bilo preplavljeno ljudima koji su krenuli iz Tunisa ka Evropi.

Na meniju plavi jastog, veliki izbor sireva i kolač s kremom od latica ruže

Ipak, pored ozbiljnih tema razgovora francuskog predsednika i britanskog kralja, pažnju svetskih medija privukla je raskošna državna večera koja je pripremljena u čast kraljevskog para.

profimedia

 

Kako prenose mediji, na meniju su bili plavi jastog, francuska živina Bresse sa gratiniranim pečurkama, koje su pripremili francuski kuvari Anne-Sophie Pic i Iannick Alleno, nagrađeni sa po tri Mišelinove zvezde. Izbor sireva će uključivati francuski Comte i britanski Stichelton plavi sir. 

"Suprotno često prihvaćenom mišljenju da u Engleskoj ne možete pronaći pristojnu hranu, to je potpuno netačno, tamo možete pronaći odlične proizvode, a posebno odličan sir", rekao je za list L'Alzas Bernard Antoni, koji je napravio izbor sireva za kraljevsku večeru.

Stihelton je plavi sir sličan Stiltonu, samo što ne koristi pasterizovano mleko. Ime potiče od drevnog oblika imena sela Stilton u Kembridžširu u Engleskoj.

Na tanjiru sireva našli su se i pelardon, sirovi sir od kozjeg mleka koji je simbol regiona Seven i Langedok, kao i Comte de Grande Garde, koji je sazrevao 30 meseci.

profimedia

 

Za desert, svetski poznati poslastičar Pjer Erme pripremiće svoj makaron napravljen od kreme od latica ruže, malina i ličija.

Smatra se da je ova državna večera u prisustvu više od 150 zvanica, koja se organizuje u Dvorani ogledala u Versajskoj palati, jedan od vrhunaca posete kraljevskog para Francuskoj.

Među pozvanima su britanski glumac Hju Grant, pisac Ken Folet, pevač Rolling Stonesa Mik Džeger...

 

Takođe, među zvanicama su i sportske ličnosti, uključujući fudbalera Didijea Drogbu i šefa organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Parizu, Tonija Estangea, kao i mnogi izvršni direktori i visoki političari.

U nastavku posete kralj Čarls će se obratiti Senatu

Kralj Čarls će se u četvrtak obratiti francuskim poslanicima u Senatu, obezbeđujući novo mesto za kralja da pokaže svoje jezičke veštine nakon što je oduševio svoju publiku neometanim prebacivanjem sa nemačkog na engleski tokom govora u nemačkom parlamentu u martu.

Kasnije će se ponovo pridružiti Makronu ispred katedrale Notr Dam da bi video radove na renoviranju koji su u toku sa ciljem da se spomenik ponovo otvori do kraja sledeće godine.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Mena Ravlings, govoreći na francuskom emiteru LCI, rekla je da je Čarls bio "veoma tužan" nakon što su se toranj i krov spomenika srušili u požaru 2019. To ga je podsetilo na požar u zamku Vindzor iz 1992. godine, dodala je ona.

Čarls i Makron će takođe prisustvovati prijemu za britanske i francuske poslovne lidere o finansiranju projekata vezanih za klimu i biodiverzitet.

Kralj će svoje putovanje završiti u petak zaustavljanjem u Bordou, domu velike britanske zajednice. On će se sastati sa radnicima hitne pomoći i zajednicama pogođenim požarima 2022. u ovoj oblasti i posetiće Foret Ekperimentale, ili eksperimentalnu šumu, projekat osmišljen da prati uticaj klime na urbane šume.

On će takođe obići vinograd koji je pionir održivog pristupa proizvodnji vina.

 

Komentari (0)

Evropa