Evropa

Muževi dve najmoćnije norveške političarke tajno trgovali akcijama, one tvrde da nisu znale za to

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

20:34

Muževi dve najmoćnije norveške političarke tajno trgovali akcijama, one tvrde da nisu znale za to
Muževi dve najmoćnije norveške političarke tajno trgovali akcijama, one tvrde da nisu znale za to - Copyright Tanjug/Haakon Mosvold Larsen/NTB via AP

veličina teksta

Aa Aa

Karijere dve najmoćnije norveške političarke, ministarke spoljnih poslova Aniken Hajtfeld i bivše premijerka Erne Solberg, ugrožene su nakon što je otkriveno da njihovi muževi tajno trguju akcijama u odvojenim slučajevima. Obe političarke poriču da znaju šta su njihovi muževi radili, preneo je Gardijan.

Tokom dva mandata Solberg, od 2013. do 2021, njen suprug Sindre Fines navodno je sklopio više od 3.600 ugovora o akcijama, od kojih bi je mnogi diskvalifikovali sa premijerske pozicije.

Solberg (62) je navela da nije imala razloga da veruje da je suprug obmanjuje i rekla je da ako bude vodeći konzervativni kandidat na izborima 2025. i ponovo postane premijer, njen muž "neće moći da se bavi trgovinom akcijama".

Ona je danas rekla da je voljna da ostane lider Konzervativne stranke, ali da će odluku prepustiti stranci.

Fines je preko svog advokata dao izjavu u kojoj priznaje da je lagao suprugu o trgovini kojom se bavio, ali je rekao da nikada nije postupao na osnovu insajderskih informacija, što bi bilo krivično delo.

Njegovo trgovanje otkriveno je nakon što je Aniken Hajtfeld priznala da je njen suprug Ola Flem trgovao akcijama kompanija na koje su njene odluke mogle uticati.

Hajtfeld (53) je ukorilo pravno odeljenje njene vlade jer se "nije potrudila da sazna za finansijske aktivnosti svog partnera".

Ona kaže da nije znala za sukob interesa i ističe da ju je podržao premijer, lider njene Laburističke partije Jonas Gar Store.

Među onima koji su pozivali da dve političarke podnesu ostavke je i član stranke Zelenih Rasmus Hanson, koji je rekao da one "štete ugledu norveške politike".

Poltički urednik lista "Vart Land" Berit Alborg rekla je da je pažnja oko ovog slučaja rezultat seksizma.

"To se ne bi desilo da je bilo obrnuto jer se ovi muškarci ismevaju zato što su sa moćnim ženama", rekla je ona i još jednom istakla da je to vrsta seksizma, uprkos mišljenju da u Norveškoj postoji visok stepen rodne ravnopravnosti.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa