Evropa

Evropska komisija će obezbediti 500.000 evra podrške Nagorno-Karabahu

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2023

-

16:18

Evropska komisija će obezbediti 500.000 evra podrške Nagorno-Karabahu
Evropska komisija će obezbediti 500.000 evra podrške Nagorno-Karabahu - Copyright Tanjug/AP Photo/Jean-Francois BadiasEvropski

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija će obezbediti humanitarnu pomoć od 500.000 evra za podršku stanovništvu pogođenom vojnim operacijama u Nagorno Karabahu.

U saopštenju EK se navodi da je pomoć EU namenjena žrtvama da zadovolje svoje osnovne potrebe. Vanredno finansiranje je dodatak humanitarnoj pomoći od 1,17 miliona evra koju je EU posvetila ranije ove godine za rešavanje krize u Nagornom Karabahu, ističe se u saopštenju, prenosi portal Armenia Aycor.

"Eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu imala je ozbiljne posledice po civilno stanovništvo. Kao odgovor, EU obezbeđuje dodatnih 500.000 evra hitne humanitarne pomoći za podršku raseljenim licima. Pomno pratimo situaciju na terenu i spremni smo da ponudimo dodatnu pomoć", poručio je  evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

On je pozvao sve strane u sukobu da obezbede trenutan i nesmetan pristup humanitarnim organizacijama. 

EU je u bliskom kontaktu sa humanitarnim partnerima na terenu i spremna je da odgovori na novonastale humanitarne potrebe u slučaju dalje eskalacije, zaključuje se u saopštenju EU, koja je od  eskalacije sukoba 2020. godine, obezbedila više od 21 milion evra humanitarne pomoći Jermeniji i Azerbejdžanu.

Posle novog talasa sukoba, juče je postignut dogovor o prekidu vatre između azerbejdžanskih oružanih snaga i jermenskih trupa u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha, naseljenom pretežno Jermenima.

Dogovor je postignut uz posredovanje ruskog mirovnog kontigenta, nakon što je zvanični Baku pokrenuo “antiterorističku operaciju” u Nagorno-Karabahu kako bi povratio ustavni poredak u toj oblasti koju kontrolišu jermenski separatisti.

 

Komentari (0)

Evropa