Evropa

Protest u Madridu protiv plana za amnestiju katalonskih separatista

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2023

-

15:28

Protest u Madridu protiv plana za amnestiju katalonskih separatista
Tanjug/AP/Manu Fernandez - Copyright Tanjug/AP/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Desetine hiljada Španaca protestovale su danas u Madridu protiv mogućih planova vršioca dužnosti premijera Pedra Sančeza da amnestira katalonske separatiste da bi dobio podršku katalonskih separatističkih partija da bi ostao na toj funkciji nakon izbora koji su održani u julu.

Pristalice opozicione konzervativne Narodne partije (PP) došli su iz cele Španije na miting u Madridu. Vlasti su procenile da je u protestima učestvovalo 40.000 ljudi, preneo je Rojters. 

Sančez bi mogao da ostane na funkciji, ukoliko dobije podršku bivšeg katalonskog lidera u egzilu Karlesa Pudždemona, čija je stranka Zajedno za Kataloniju dobila sedam poslaničkih mesta u parlamentu. 

Tanjug/AP/Manu Fernandez

 

Pudždemon je tražio da se odustane od svih sudskih postupaka protiv osumnjičenih za separatizam, što je postavio kao uslov za podršku njegove stranke Sančezu. 

Sančez je održao danas svoj politički miting u Gavi, u blizini regionalne prestonice Katalonije, Barselone.Sančez nije na skupu pominjao amnestiju, ali je rekao da socijalisti žele da se prevaziđu društvene podele u vezi sa katalonskom krizom.

"Pokušavamo da okrenemo stranicu", rekao je Sančez pristalicama.  

Sančez je 2021. godine pomilovao devet separatista koji su izdržavali zatvorske kazne zbog optužbi za separatizam.
 

Komentari (0)

Evropa