Evropa

Dauning strit odbacio glasine o zdravstvenim problemima mačka Larija: Srećan je i zdrav

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2023

-

19:15

Dauning strit odbacio glasine o zdravstvenim problemima mačka Larija: Srećan je i zdrav
Dauning strit odbacio glasine o zdravstvenim problemima mačka Larija: Srećan je i zdrav - Copyright AP Photo/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Dauning strita potvrdio je da je najpoznatiji britanski mačak Lari "srećan i zdrav", odbacujući pisanje medija da je 16-godišnji mačak obzbiljno bolestan. 

"Rekao bih da je srećan i zdrav", rekao je portparol za ITV Njuz. 

Ova 16-godišnja mačka živi na broju 10 od 2011. godine, za vreme  mandata pet različitih premijera. Često je slikan kako šeta ispred ulaznih vrata rezidencije britanskog premijera i osvojio je srca britanske javnosti i novinara, prenosi "Evening Standard".

Lari je usvojen iz prihvatilišta za životinje 15. februara 2011. kao kućni ljubimac za decu tadašnjeg premijera Dejvida Kamerona. Međutim, nakon odlaska Kamerona, Lari je ostao u Dauning stritu tokom mandata pet različitih premijera. 

Zvanično poznat kao glavni mišolovac u kabinetu predsednika britanske vlade, a kako se navodi na zvaničnom sajtu Dauning strita, dužnosti bivšeg lutalice uključuju oslobađanje broja 10 od glodara.

"Ostale dnevne obaveze uključuju doček gostiju u kući i „testiranje antiknog nameštaja za kvalitetno dremanje“, navodi se u saopštenju. 

Mačak Lari je bio na naslovnim stranicama u mnogim prilikama tokom prethodnih godina, pa je tako snimljen kako juri lisicu izvan rezidencije premijera, ili beži od bivše premijerke Liz Tras koja je pokušala da ga pomiluje. Takođe je viđen kako se rve sa Palmerstonom, mačkom koji živi preko puta, u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova. 

U retkom intervjuu za Skaj njuz prošle nedelje, supruga britanskog premijera Akšata Murti rekla je da njihov labrador Nova ima „pomešane emocije“ o životu u Dauning stritu.

"Ponekad se ne slaže sa mačkom Larijem. Imali su neke burne razmene i Lari je uvek bio na prvom mestu", rekla je supruga Rišija Sunaka.

Prema pisanju britanskog tabloida "San", izvor iz Vestminsterske palate naveo je da vladini zvaničnici rade na planu komunikacije u hitnim slučajevima kako bi odlučili na koji način da saopšte naciji vest kada mačak Lari ugine. 

Očekuje se da će vest biti objavljena u zvaničnoj objavi na društvenim mrežama.

"Lari je veoma voljen ne samo u Dauning Stritu već i širom zemlje. Niko ne želi da misli najgore, ali, nažalost, moramo se pripremiti za to", rekao je izvor.

Lari ima 16 godina - što je oko 84 u mačjim godinama, navodi britanski list.
 

Komentari (0)

Evropa