Evropa

Delta varijanta sada je dominantna u većem delu Evrope i nastaviće da se širi, SZO: Daleko smo od kraja pandemije

Komentari

Autor: Euronews

25/07/2021

-

11:04

Delta varijanta sada je dominantna u većem delu Evrope i nastaviće da se širi, SZO: Daleko smo od kraja pandemije
Delta varijanta sada je dominantna u većem delu Evrope i nastaviće da se širi, SZO: Daleko smo od kraja pandemije - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Delta varijanta koronavirusa postala je dominantna u većem delu Evrope, rekla je Svetska zdravstvena organizacija(SZO).

SZO i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorili su da mere sprečavanja širenja soja moraju biti pojačane.

U proseku, više od 68 odsto novih slučajeva u većini evropskih država čini delta soj koronavirusa, prvi put otkriven u Indiji.

"Zabrinjavajuća varijanta koronavirusa brzo se širi Evropom i sada je postala najdominantniji soj u većem delu regiona, na osnovu novih podataka", navodi se u saopštenju SZO.

Organizacija navodi da na osnovu novih trendova, varijanta će biti globalno dominantan soj tokom nerednih meseci i već je identifikovana u gotovo svim evropskim zemljama.

"Nastaviće da se širi, izbacujući cirkulaciju drugih varijanti ukoliko se ne pojavi novi konkurentniji soj", dodaje se.

SZO podvlači da se broj novih slučajeva kovida 19 povećao širom Evrope tokom poslednje četiri nedelje i poziva zemlje da pojačaju svoje programe vakcinacije.

"Daleko smo od završetka pandemije i nažalost u mnogim zemljama našeg regiona primećujemo značajan porast slučajeva povezanih sa širenjem visoko prenosive delta varijante", rekao je dr Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

Dr Kluge je takođe pozvao one zemlje koje su ublažile ograničenja i epidemiološke mere javnog zdravlja da poboljšaju pristup besplatnom testiranju i ojačaju program praćenja kontakata.

"Moramo da budemo svesni i da nastavimo da koristimo zdrav razum kako bismo sprečili širenje virusa", ​​dodala je direktor ECDC, dr Andrea Amon.

To podrazumeva, kako ističe, puni kurs vakcinacije čim se ukaže prilika i održavanje fizičkog distanciranja, pranje ruku, izbegavanje prepunih prostora i nošenje maske kada je to potrebno.

"Trebalo bi o njima da razmišljamo kao o merama protiv karatnina jer one mogu pomoći u sprečavanju širenja bolesti bez potrebe za zatvaranjem brojnih objekata", dodao je dr Amon.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa