Evropa

Makron podržao autonomiju Korzike "unutar Francuske Republike"

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

15:29

Makron podržao autonomiju Korzike "unutar Francuske Republike"
Makron podržao autonomiju Korzike "unutar Francuske Republike" - Copyright Tanjug/AP/Yves Herman

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je podržao autonomni status Korzike "unutar Francuske Republike", ali je upozorio da se bilo kakva preneta ovlašćenja za mediteransko ostrvo moraju dogovoriti sa francuskom državom - a ne "protiv" nje.  

Obraćajući se Skupštini Korzike tokom putovanja u Ajačo, Makron je rekao da je vreme da se "izgradi autonomija Korzike unutar Republike" i taj potez je nazvao "istorijskim". 

"Moramo da idemo napred, a da bismo to uradili moramo da uključimo Korziku u naš ustav", rekao je on skupštini u kojoj dominiraju korzikanski nacionalisti, od kojih većina zagovara nezavisnost od Francuske, prenosi France 24.

Francuski predsednik je postavio rok od šest meseci vladi i korzikanskim političkim partijama da se dogovore o predloženoj reviziji ustava, koju bi potom razmatrao parlament u Parizu.  

"Ovo neće biti autonomija protiv države, niti autonomija bez države", upozorio je on. 

Makronova vlada je najavila mogućnost autonomije Korzike uoči predsedničkih izbora u Francuskoj prošle godine, nadajući se da će smiriti višednevne nasilne proteste izazvane smrću korzikanskog nacionaliste Ivana Kolone. 

Kolona je služio doživotnu kaznu zbog ubistvo lokalnog zvaničnika, a u zatvoru ga je pretukao kamerunski džihadista Franck Elong Abe. On je nakon napada pao u komu i ubrzo podlegao povredama.

Napad je izazvao nemire na Korzici, gde Kolonu mnogi smatraju herojem zbog kampanje za nezavisnost od Francuske. Demonstranti su protestovali jer zatvorske vlasti nisu zaustavile napad na Kolonu.

Tokom jedne noći nemira u drugom po veličini korzikanskom gradu Bastiji, povređeno je 67 osoba, od kojih su 44 policajca.

Korzikanski nacionalisti, koji uključuju i separatiste i zagovornike autonomije, dugo su tražili veća ovlašćenja za ostrvo i priznavanje korzikanskog kao službenog jezika.  

Takvi zahtevi ostaju osetljiva tema u Francuskoj, gde političari rutinski ističu potrebu da se zaštite jedinstvo i nacionalni identitet zemlje.

Komentari (0)

Evropa