Evropa

U kom će smeru Slovačka posle pobede Smera: Zabrinutost u Evropi posle trijumfa stranke bivšeg premijera Fica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2023

-

16:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Stranka Smer-SSD koju predvodi bivši premijer Robert Fico osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u Slovačkoj. Smer je dobio podršku gotovo 23 odsto građana, dok je drugoplasirana Progresivna Slovačka (PS) sa skoro 18 odsto glasova, uprkos tome što su ankete pokazivale da će pobediti. Iako je Fico ostvario pobedu od skoro jedne petine birača koji su izašli na izbore nije u mogućnosti da sam formira vladu, a pitanje ko će ući u novu koaliciju još je otvoreno, smatraju analitičari. Ipak, pobeda Smera dovela je do zabrinutosti u Evropi, a čestitke Ficu stigle su od malobrojnih lidera.

Na parlamentarne izbore u Slovačkoj izašlo je više od 68 odsto birača, a podršku stranci Smer-SSD, nekadašnjeg premijera Roberta Fica dalo je 22,94 odsto građana. Smer je tako dobio prednost od gotovo pet procenata u odnosu na drugoplasiranu stranku Progresivne Slovačke, za koju je glasalo 17,96 odsto birača.

Slede Glas-SD sa blizu 15 odsto, koju vodi levičar Peter Pelegrini, zatim koalicija OLANO- Za narodno-hrišćansku uniju sa oko devet odsto, KDH sa oko sedam odsto, SaS (6,18 odsto) i Slovačka nacionalna partija (SNS) sa 5,67 odsto.

Petar Ćurčić iz Instuituta za evropske studije za Euronews Srbija kaže da aktuelni izbori u Slovačkoj oslikavaju generacijski sukob jer su mladi pretežno glasali za proevropske stranke, dok su stariji građani iz unutrašnjosti i istočnih delova te zemlje uglavnom glasali za socijaldemokratske partije kome pripadaju Fico i Pelegrini.

Euronews

"Za sada se čini da je situacija veoma kompleksna budući da je predsednica Slovačke koja je došla na talasu velikih protesta protiv korupcije i kriminala u vlasti Zuzana Čaputova koja je iz Progresivne Slovačke, odnosno Napredne Slovačke. Ona je sada ostala jedina brana tog starijeg sistema iz perioda pre ovih izbora. Ona će verovatno poveriti mandat Ficu, ali postavlja se pitanje da li će on biti kandidat jer su postojali određeni disonantni tonovi, pre svega u stranci Pelegrinija koji je rekao da postoji mogućnosti da ni on ni Fico ne budu u vladi", kaže Ćurčić.

Smer mora u potragu za koalicionim partnerima

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova saopštila je da će danas poveriti mandat za formiranje nove vlade pobedniku na parlamentarnim izborima.

"U duhu naše ustavne tradicije, poveriću mandat za formiranje vlade pobedniku izbora i ujedno sam spremna da obavestim stranačke lidere o svom radu", napisala je Čaputova na Fejsbuku.

Ona je dodala da su izbori bili slobodni, demokratski i da prikazuju pravu sliku slovačkog društva.

"Bez obzira na to što se neko raduje svom rezultatu, a drugi su tužni, to je slika Slovačke. Velika izlasnost glasača govori o tome da nismo ravnodušni prema našoj budućnosti i da će se napori da budemo fer, demokratsko i društvo kojim se dobro upravlja, nastaviti i nakon izbora", navela je Čaputova.

Iako je Fico ostvario pobedu od skoro jedne petine birača koji su izašli na izbore nije u mogućnosti da sam formira vladu, kaže Ćurčić i dodaje da se pretpostavlja da će novu vladu Slovačke činiti tri ili četiri stranke.

"Da li će to biti Pelegrinijeva stranka, koji za razliku od Fica, koji je deo istog bloka, ima daleko mekši stav prem EU i pogotovo NATO paktu. Postavlja se pitanje ko će biti taj treći partner - da li će to biti demohrišćani koji su izrazito pronato i proeu ili će biti Slovačka narodna stranka. To ostaje otvoreno pitanje", kaže Ćurčić. 

Tanjug/AP/Darko Bandić

 

Sam Fico je nakon saopštavnja preliminarnih rezultata izbora rekao da bi koalicioni pregovori mogli da potraju najmanje dve nedelje.

Lider trećeplasiranog Glasa i bivši Ficov kolega Peter Pelegrini najavio je da su sve mogućnosti otvorene za stvaranje buduće vladajuće koalicije, dok je Mihal Simecka, lider liberalne partije Progresivna Slovačka (PS), koja je druga po broju osvojenih glasova, poručio da će ta stranka učiniti sve što može da spreči stranku Smer da formira vladu.

Zabrinutost u Evropi

Nakon slovačkih parlamentarnih izbora u Evropi je vidljiva zabrinutost po pitanju jedinstva EU i njihovih ciljeva, a svetski mediji pobedu Smera opisuju kao pobedu populističke proruske stranke.

Nedavno je Fico je svojim pristalicama rekao da ako Smer uđe u Vladu, Slovačka neće nijedan metak poslati Ukrajini i ocenio da je rat počeo 2014. godine kada su, kako je naveo, "ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju rusko stanovništvo u Donbasu".

Prema rečima Ćurčića slovačko društvo je samo jedno od onih u kojima postoji trend stabilizacije i jačanja proruskih uticaja u Evropi. On ističe da je Slovačka vrlo važan element u kompletnoj istočnoj politici NATO-a, zbog čega možda onda ne bi trebalo da čudi zabrinutost evropskih predstavnika.

Tako je zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani u intervjuu listu La Stampa, namere Roberta Fica da prestane da isporučuje oružje Ukrajini, nazvao je pogrešnim.

Prema Tajanijevim rečima, planovi mogućih novih slovačkih vlasti nisu "pozitivan signal". 

"Odluke o Ukrajini moraju biti jedinstvene. Ne sme biti rascepa na evropskom frontu, jer je snaga EU u njenom jedinstvu... Da vidimo šta će Fico zapravo uraditi, osim izjava, jer vlada još nije stupila na dužnost. “, rekao je ministar.

Bivša portparolka Volodimira Zelenskog Julija Mendel oglasila se na Tviteru citirajući Ficoove reči da ljudi u Slovačkoj imaju veće probleme od Ukrajine uz komentar da se nada da se Slovačka nikada neće graničiti sa Rusijom.

Fico je izjavio i da će prioritet nove slovačke vlade biti ponovno pokretanje kontrole na granici sa Mađarskom kako bi se zaustavio priliv ilegalnih migranata, te ne čudi da je jedan od prvih koji mu je čestitao parlamentarnu pobedu upravo premijer Mađarske Viktor Orban.

Među malobrojnima koji su lideru Smera uputili čestitke je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da će zajedno raditi na unapređenju prijateljske bilateralne saradnje u bliskoj budućnosti.

Čestitke Robertu Ficu i partiji Smer-SSD uputio je i Milorad Dodik, koji je istako da je uveren da Fico može formirati novu vladu Slovačke.

Ko je Robert Fico?

Robert Fico dugo godina je prisutan sa političkoj sceni Slovačke. Uoči izbora vodio je snažnu kampanju protiv ilegalne migracije, kritikujući prelaznu vladu što nije učinila više i što nije suspendovala evropska šengenska pravila.

Na konferenciji za novinare, nakon izbora, ponovio je svoje stavove o ratu u Ukrajini ističući da će učiniti sve što je moguće da se započnu mirovni pregovori.

Fico je u dva navrata obavljao funkciju predsednika vlade Slovačke i to u periodu od od 2006. do 2010. i od 2012. do 2018. godine.

Sa premijerskog mesta odlazi 2018. godine kada je bio primoran da podnese ostavku nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice.

Kucijak je istraživao veze između italijanske mafije i Ficove vladajuće stranke. U godinama koje su usledile u slovačkoj politici nije bilo mira, pa je od 2018. ta zemlja imala četiri premijera, a da li će Fico po treći put doći na čelo vlade, uprkos lagodnoj pobedi, zasad nije potpuno izvesno.

Komentari (0)

Evropa