Evropa

Završeni izbori u Slovačkoj: Stranka bivšeg premijera najuspešnija na parlamentarnim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2023

-

09:17

Završeni izbori u Slovačkoj: Stranka bivšeg premijera najuspešnija na parlamentarnim izborima
Tanjug/AP/Darko Bandić - Copyright Tanjug/AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Slovačkoj stranka Smer SSD koju predvodi bivši premijer Robert Fico osvojila je najveći broj glasova - 23,31 odsto, na osnovu 99,2 odsto prebrojanih glasova, saopštio je danas slovački Zavod za statitstiku.

Prema nezvaničnim rezultatima izbora, stranka Progresivna Slovačka je završila na drugom mestu sa 16,98 odsto, iako su prognoze uoči izbora najavljivale njenu pobedu, a slede Glas-SD (14,98 odsto), koalicija OLANO- Za narodno-hrišćansku uniju (9,02 odsto), KDH (6,91 odsto), SaS (6,18 odsto) i Slovačka nacionalna partija (SNS) sa 5,67 odsto, prenosi agencija TASR.

Među strankama koje nisu uspele da uđu u parlament su Republika (4,8 odsto), Alijansa (4,46 odsto), Demokrate (2,92 odsto) i Mi smo porodica (2,25 odsto), dok su ostale stranke dobile manje od jedan odsto glasova.

Izlaznost je bila 68,06 odsto, navodi slovački Zavod za statistiku.

BBC je objavio da je, na osnovu skoro svih prebrojanih glasova, jasno da je "proruska stranka koju predvodi bivši premijer Robert Fico" pobedila na parlamentarnim izborima u Slovačkoj.

Njegova Stranka Smer SSD, koja je tokom kampanje obećavala da će hitno prekinuti vojnu podršku Ukrajini, osvojila je skoro 24 odsto glasova, uprkos tome što su izlazne ankete nagoveštavale pobedu liberalno-centrističke partije.

Fico je bio primoran da se povuče sa mesta premijera nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka 2018. godine, a nakon ovih izbora on će, sudeći po rezultatima, morati da započne koalicione pregovore o formiranju sledeće vlade, navodi BBC.

Proevropska stranka Hlas, koja bi mogla da odluči ko će formirati sledeću vladu, zauzela je treće mesto sa 15 odsto osvojenih glasova, a lider te stranke i bivši Ficov kolega i levičar Peter Pelegrini najavio je da su sve mogućnosti otvorene za stvaranje buduće vladajuće koalicije.

Fico: Koalicioni pregovori bi mogli da potraju najmanje dve nedelje

Fico je rekao danas da će sačekati da od predsednice dobije mandat za formiranje vlade, dodavši da bi koalicioni pregovori mogli da potraju najmanje dve nedelje.

Fico, koji je tokom kampanje obećao da će prekinuti vojnu pomoć Ukrajini, takođe je rekao na konferenciji za novinare da Slovačka ima veće probleme od rata u Ukrajini, te da će učiniti sve što je moguće da se započnu mirovni pregovori, dodajući da je njegov stav nepromenjen.

On je nedavno svojim pristalicama rekao da "ako Smer uđe u vladu, nećemo poslati nijedan metak u Ukrajinu" i ocenio da je rat počeo zapravo 2014. godine kada su, kako je naveo,  "ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju rusko stanovništvo u Donbasu".

Ova Ficova pretnja je izazvala zabrinutost među članicama Evropske unije i NATO-a, ali je dobila podršku na društvenim mrežama među Slovacima koji tradicionalno imaju "topla osećanja" prema Moskvi, ocenjuje BBC.

Stranka Progresivna Slovačka, koja je po broju osvojenih glasova na drugom mestu je liberalna, prozapadna stranka koja obećava da će nastaviti vojno da podržava Ukrajinu.

Ona nudi viziju "otvorenog, tolerantnog, kosmopolitskog društva" i zagovara liberalnu liniju unutar Evropske unije po pitanjima kao što su zelena politika i LGBTQ+ prava.

Međutim, Ficova stranka Smer SSD odbacuje tu viziju kao "liberalni fašizam" i umesto toga zalaže se za stabilnost, red i socijalnu sigurnost, navodi BBC.

Lider PS najavio da će sprečiti stranku SMER da formira vladu

Mihal Simecka, lider liberalne partije Progresivna Slovačka (PS), koja je druga po broju osvojenih glasova, poručio je da će ta stranka učiniti sve što može da spreči stranku Smer da formira vladu.

Simecka je danas rekao da i dalje vidi mogućnost za formiranje vladajuće koalicije i dodao da će trećeplasirana stranka HLAS biti odlučujući faktor u formiranju nove slovačke vlade, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa