Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski u Rumuniji prvi put od početka rata, oboreno 27 od 36 ruskih dronova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2023

-

08:26

RAT U UKRAJINI Zelenski u Rumuniji prvi put od početka rata, oboreno 27 od 36 ruskih dronova
RAT U UKRAJINI Zelenski u Rumuniji prvi put od početka rata, oboreno 27 od 36 ruskih dronova - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry, Nariman El-Mofty, Andrew Kravchenko, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 593.dan rata u Ukrajini. Ukrajinska vojska saopštila je da je odbila napad kod Zaporožja, te da je postigla delimičan uspeh u pravcu Bahmuta. Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da Rusija sada proizvodi dronove po iranskoj licenci. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetiće u utorak Rumuniju.

Ključni događaji:

  • Nebenzja: Ako Ukrajina koristi lučku infrastrukturu za skladištenje municije, skladišta će biti uništena
  • Zelenski: U interesu Rusije je rasplamsavanje rata na Bliskom istoku
  • Britanski obaveštajci: Rusija proizvodi dronove iranskog dizajna
  • Zelenski dolazi u Rumuniju

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.20 SAD će sutra objaviti novi paket pomoći Ukrajini u iznosu od 200 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države objaviće sutra novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati granate za HIMARS i oružje za protivvazdušnu odbranu.

SAD će Ukrajini pružiti dodatnu vojnu pomoć u iznosu do 200 miliona dolara u paketu koji se očekuje već u sredu, prenosi Glas Amerike.

Kako se navodi, Pentagon nastavlja da širi svoj arsenal pomoći Ukrajini, uprkos činjenici da je Kongres isključio novu pomoć Ukrajini.

22.54 Zelenski i Johanis potvrdili podršku suverenitetu Ukrajine u priznatim granicama

Predsednici Ukrajine i Rumunije Volodimir Zelenski i Klaus Johanis potvrdili su bezuslovnu podršku i privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, navodi se u zajedničkoj izjavi koju su dvojica lidera potpisala nakon sastanka u Bukureštu.

''Ukrajina je zahvalna Rumuniji na značajnom paketu pomoći odbrani koji je obezbeđen od početka invazije velikih razmera'', navodi se u izjavi, prenosi Ukrinform.

Kako se dodaje, rumunski predsednik je najoštrije osudio agresorski rat Ruske Federacije protiv Ukrajine, i saglasio se sa obavezom da nastavi praktičnu pomoć ukrajinskoj državi dokle bude potrebno "za pobedu nad državom agresorom i uspostavljanje sveobuhvatnog, pravednog i održivog mira".

19.15 Bugarska uhapsila 12 ljudi zbog kršenja sankcija EU na izvoz u Rusiju

Bugarska policija uhapsila je 12 osoba optuženih za ilegalni izvoz u Rusiju robe dvostruke namene koju ruska vojska može da koristi u ratu u Ukrajini.

Glavni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Živko Kocev rekao je na konferenciji za novinare da su među osumnjičenima državljani Bugarske, Rusije i Belorusije.

Hapšenje osumnjičenih izvedeno je nakon što je Državna agencija za nacionalnu bezbednost dobila informaciju o ilegalnom prenosu robe, rekao je direktor agencije Plamen Tončev i dodao da je takav izvoz zabranjen sankcijama EU uvedenim Rusiji nakon što je započela rat u Ukrajini, prenosi Asošiejted pres.

Tončev je naveo da pošiljke nisu bile namenjene redovnoj ruskoj vojsci, već specijalnim snagama koje se bore u Ukrajini, poput grupe Vagner i paravojne jedinice Ahmat.

19.05 Nemačka pripremila paket podrške Ukrajini vredan nešto više od milijardu dolara

 Nemačka je danas predstavila novi paket podrške Ukrajini u ukupnoj vrednosti od 1,1 milijarde dolara, uključujući PVO sisteme, oružje i kopnena borbena vozila.

''Nemačka će nastaviti da podržava Ukrajinu u onome što joj je najhitnije potrebno – protivvazdušnoj odbrani, municiji i tenkovima. Ovim ''zimskim paketom'' dodatno ćemo povećati operativnu spremnost ukrajinskih oružanih snaga u narednim mesecima'', rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, a prenosi Rojters.

On je istakao da se, kada je reč o PVO sistemima u okviru paketa, radi o dodatnom sistemu Patriot, kao i dodatni sistem IRIS-T, i tenk "gepard" koji se može koristiti u svrhu PVO.

18.20 Zelenski: Svet mora da osudi teror i sve one koji mu pomažu

 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas, tokom posete Rumuniji, da ceo svet mora da osudi teror i sve one koji mu pomažu i pozvao da se ne dozvoli Rusiji ili bilo kome drugom da podstiče konfrontaciju.

„Kao i Ukrajina, Rumunija je suštinski osudila teroristički napad na Izrael. Veoma je važno i neophodno da ceo svet reaguje na isti način, suštinski osuđujući teror i sve one koji pomažu ili mogu pomoći terorističkim napadima", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom u Bukureštu.

Zelenski je istakao da se ne sme se dozvoliti da se nasilje širi Bliskim istokom.

"Ne smemo dozvoliti da Rusija ili bilo ko drugi podstiče konfrontaciju i moramo da sačuvamo rezultate celog tog rada u regionu, koji konačno može doneti dugoročni mir i zaštititi od terora“, naglasio je Zelenski.

On je rekao da je uveren da je Ruska Federacija jedna od onih zemalja koje podržavaju napad Hamasa na Izrael. ''Ko stoji iza Hamasa? Mislim da je odgovor dovoljno jednostavan: onaj ko ih podržava. Vidimo - javno ih podržava, podržava oružjem, to nije samo jedan dan, to se dešava već duže vreme...Takođe na društvenim mrežama možete videti ko daje odgovarajuće signale. Verujemo da je Rusija jedna od onih koji su pomogli i stoji iza takvih akcija'', rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

16.49 Zelenski: U Rumuniji se pravi centar za obuku ukrajinskih pilota aviona F16

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da će u Rumuniji biti osnovan centar za obuku ukrajinskih pilota na višenamenskim lovcima F16.Šef ukrajinske države to je rekao u Bukureštu, na zajedničkoj konferenciji za novinare s rumunskim predsednikom Klausom Johanisom, preneo je Unian.

"Postoji izuzetno važna odluka o obuci pilota aviona F16 u Rumuniji, gde je u toku pravljenje centra za tu namenu", rekao je Zelenski. On je dodao da je razgovarao s Johanisom o tome kako da se sve to ubrza.

14.25 Lavrov uskoro u poseti Pekingu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posetiće od 16. do 18. oktobra Peking, gde će razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je objasnila da je poseta planirana u okviru trećeg međunarodnog foruma "Jedan pojas, jedan put", koji organizuje Peking. 

"Tokom boravka šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Pekingu, planirani su razgovori sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem", rekla je Zaharova na brifingu za novinare.

Tanjug/AP/Bebeto Matthews

 

13.13 Rusija:Sud odbacio žalbu američkog novinara Gerškoviča na produženje pritvora

Ruski sud je danas odbacio žalbu američkog novinara Evana Gerškoviča na produženje pritvora, više od šest meseci nakon što je dopisnik dopisnik Volstrit džornala iz Rusije uhapšen pod optužbom za špijuniranje u toj zemlji.

Američki reporter uložio je ranije  žalbu moskovskom sudu zbog poslednje odluke o produženju istražnog pritvora po optužbi za špijunažu, koju on kategorički negira. Odluka suda suštinski znači da na snazi ostaje produženje njegovog pritvora do 30. novembra, kako je sud odredio u avgustu.

11.53 Rjabkov: Rusija će nastaviti nuklearne probe samo ako to učine i SAD

Rusija će nastaviti da vrši nuklearne probe samo ako to učine i SAD, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Ruski predsednik Vladimir Putin je jasno formulisao zadatak: treba da pripremimo naše poligone za nastavak testiranja. Međutim, u praktičnom smislu, testovi se mogu nastaviti tek nakon što SAD sprovedu slična testiranja", rekao je visoki ruski diplomata.

Rjabkov je saopštio novinarima u Donjem domu ruskog parlamenta da je Rusija uočila znake nedavnih priprema SAD za nuklearne testove u Nevadi, prenosi TASS.

11.24 Ukrajinske vlasti istražuju 260 krivičnih predmeta zbog korupcije u regrutnim centrima

Ukrajinske vlasti u ovom trenutku istražuju 260 krivičnih predmeta koji uključuju navodnu korupciju u vojnim regrutnim centrima, saopštio je danas Državni istražni biro (SBI).

Predsednik Volodimir Zelenski otpustio je načelnike regionalnih regrutnih centara u avgustu, nakon navoda o široko rasprostranjenoj zloupotrebi položaja i korupciji u ovoj službi, prenosi Rojters.

SBI je saopštio da je sudu podneta 21 krivična prijava protiv 35 lica, a da se još 58 osoba vodi kao osumnjičeni.

Rečeno je da je istražni biro dokumentovao oko 110.000 dolara navodnog mita i da su sudovi zaplenili imovinu u vrednosti od oko 88.000 dolara. 

„Iako velika većina zaposlenih savesno obavlja svoje dužnosti, u mnogim regionima postoje slučajevi zloupotrebe službenog položaja ili prekoračenja ovlašćenja“, navodi se u saopštenju.
SBI je upozorio zvaničnike "koji nameravaju da iskoriste svoj službeni položaj za sopstvenu dobit tokom rata, da će sigurno biti razotkriveni i krivično gonjeni".

10.13 Zelenski stigao u Bukurešt, razgovara sa Johanisom o jačanju saradnje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas da je stigao u Bukurešt, gde će razgovarati sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom, kako bi se ojačali "dobrosusedski odnosi". "Ukrajina je zahvalna na rumunskoj podršci, koja jača našu državu. Hvala i na konstruktivnoj solidarnosti, koja omogućava našim nacijama da budu garant bezbednosti u svetu, posebno u oblasti snabdevanja hranom. Već smo izgradili i proširili saradnju koja održava stabilnost za brojne države", naveo je Zelenski na Tviteru.

07.51 Ukrajina: Oboreno 27 od 36 ruskih dronova, pogođena infrastruktura

Snage ukrajinske PVO uništile su 27 od 36 dronova kojima je Rusija noćas napala jug Ukrajine, saopštilo je vojno vazduhoplovstvo Ukrajine. Nije bilo povređenih, a pogođena je logistička infrastruktura. Napad je trajao skoro tri sata iz različitih pravaca, prenosi Interfaks Ukrajina.

Navodi se da je uništen jedan dron iznad Nikolajevske oblasti, tri iznad Hersonske oblasti i 23 iznad Odeske oblasti.

07.35 Generalštab Ukrajine: Odbijeni ruski napadi na šest tačaka fronta

Ruske snage krenule su u napade na gotovo svim pravcima na frontu, a najteže je na pravcu Kupjanska, Limanska, Bahmuta, Avdejevke, Marinke i Šahtjorska, prenosi Unian jutrošnje saopštenje Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Proteklog dana ukrajinske snage odbile su napade ruskih trupa na šest tačaka fronta, navedeno je u izveštaju.

Dodaje se da ukrajinska vojska nastavlja ofanzivne operacije južno od Bahmuta i u pravcu Melitopolja.

profimedia

 

07.00 Zelenski u Rumuniji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetiće u utorak susednu Rumuniju, što će biti njegovo prvo putovanje u tu zemlju od početka rata, saopštilo je rumunsko predsedništvo a prenosi Gardijan.

Rumunska luka Konstanca glavni je alternativni put Kijeva za izvoz žitarica otkako je Rusija sredinom jula napustila sporazum o žitu. Rumunija je otrkila nekoliko fragmenata dronova koji su pali na njenu teritoriju, što je navelo da pojača patrole i osmatračke tačke, kao i da proširi zonu letova duž granice sa Ukrajinom.

06.40 Nebenzja: Ako Ukrajina koristi lučku infrastrukturu za skladištenje municije, skladišta će biti uništena

Rusija će uništiti skladišta žita i lučku infrastrukturu Ukrajine ako se tamo nalaze vojna oprema i municija, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

"Ako Ukrajina koristi žitnice i lučku infrastrukturu za skladištenje municije i zapadne vojne opreme, to znači da će ta skladišta biti uništena“, rekao je Nebenzja.On je napomenuo da ako kijevski režim koncentriše vojno osoblje na određenom mestu, ono postaje legitimna meta za napad, "uključujući i sa stanovišta međunarodnog humanitarnog prava", prenose RIA Novosti.

06.20 Zelenski: U interesu Rusije je rasplamsavanje rata na Bliskom istoku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je u interesu Rusije da rasplamsa rat na Bliskom istoku, kako bi "oslabio svetsko jedinstvo". On je istakao da je takav zaključak formiran na osnovu dostupnih i veoma jasnih informacija, preneo je Rojters.

"U interesu Rusije je da rasplamsa rat na Bliskom istoku kako bi stvorio novi izvor bola i patnje, koji bi oslabio globalno jedinstvo, stvorio podele i pomogao Rusiji da podriva slobodu u Evropi", rekao je Zelenski u svom video obraćanju.

06.00 Britanski obaveštajci: Rusija proizvodi dronove iranskog dizajna

Britansko ministarstvo odbrane fokusiralo je današnji izveštaj na odnos Rusije i Irana.
"Međunarodna izolacija primorala je Rusiju da preusmeri svoje spoljnopolitičke napore ka nekada manje poželjnim partnerstvima kako bi dobila diplomatsku, ekonomsku i vojnu podršku", navode uz tvrdnju da Rusija sada proizvodi dronove iranskog dizajna i licence. Dodaje se da je Iran nedavno tvrdio da je Rusija između prošle i ove godine u Iran uložila 2,76 milijardi dolara.

Komentari (0)

Evropa