Evropa

I Austrija skreće udesno: Slobodarska partija ponovo najpopularnija opcija na političkoj sceni

Komentari

Autor: Euronews

15/10/2023

-

15:14

I Austrija skreće udesno: Slobodarska partija ponovo najpopularnija opcija na političkoj sceni
I Austrija skreće udesno: Slobodarska partija ponovo najpopularnija opcija na političkoj sceni - Copyright AP/Ronald Zak

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos skandalu na Ibici iz 2019. godine koji je žestoko narušio kredibilitet Slobodarske partije Austrije (Freiheitliche Partei Österreichs, FPO), ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da su ponovo popularna politička opcija i to u istoj meri, kao i tokom perioda koalicione vlade sa Austrijskom narodnom partijom.

Desničarsku populističku partiju je 2020. godine podržavalo samo 11 odsto birača, dok je trenutno najpopularnija politička opcija u Austriji i favorit na predstojećim izborima. Euronews piše da je to znak da bi još jedna evropska zemlja mogla da "poklekne pred talasom populizma i desničarske ideologije".

Podsećamo, tokom regionalnih izbora u januaru FPO se našla na drugom mestu u najvećoj pokrajini Austrije - Donjoj Austriji, što je Austrijsku narodnu partiju primoralo na koaliciju. Nekoliko nedelja kasnije, osvojila je mesta i u regionalnoj vladi u Salcburgu, najbogatijoj državi članici federacije izvan Beča.

"Od Ibice, desila se pandemija kovida 19, ruski rat protiv Ukrajine, ekonomska neizvesnost i talas imigracije, koji su pružili plodno tle za njihov povratak", kaže dr Vajskirher, politikolog Univerziteta u Drezdenu za Euronews.

"Štaviše, socijaldemokrate, trenutno najveća opoziciona partija u austrijskom parlamentu, imali su užasan učinak u poslednjih nekoliko godina, obeleženih unutarpartijskim trvenjima, umesto efektnom opozicionom kampanjom", dodao je on.

Ustajanje iz pepela

FPO je počela da ponovo osnažuje bazu podrške, kao "istinski slobodne" partije, tokom pandemije, dok je vlada ograničavala lične slobode lokdaunima, obaveznom vakcinacijom i drugim društvenim ograničenjima.

AP/Ronald Zak

Hans Kristijan Štrahe

Tada se partija još oporavljala od skandala poznatog kao "Ibica" kada je tadašnji zamenik austrijskog kancelara i lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe snimljen dok navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku pomoć Slobodarskoj partiji.

Štrahe je takođe 2016. potpisao ugovor o partnerstvu sa Putinovom partijom Jedinstvena Rusija.

Pored toga što je tada pesma grupe Venga Boys "We’re going to Ibiza" dospela na vrh austrijskih top lista, skandal je prema mišljenju mnogih, uništio sve šanse FPO da se nada vladajućim pozicijama. Štrahe je podneo ostavku, a koaliciona vlada pala, što je omogućilo lideru OVP Sebastijanu Kurcu nesmetano vladanje na mestu kancelara.

Međutim, svetska zdravstvena kriza pokazala se kao njihova šansa za povratak. Svakog vikenda organizovani su protesti protiv lokdauna i vakcinacije, a aktuelni lider FPO Herbert Kikl čak je javno demantovao glasine da se tajno vakcinisao protiv kovida 2021. 

AP/Alessandra Tarantino

Herbert Kikl

Rat u Ukrajini dodatno je narušio odnose između birača i vladajuće partije, jer su cene počele da rastu, a austrijska "neutralnost" stavljena na test sankcijama Rusiji.

Zatim, posle nekoliko meseca istrage o korupciji, Kurc je podneo ostavku na mesto kancelara, dve godine nakon raspada koalicione vlade, ostavivši OVP sa teretom loše reputacije i spekulacija, što je dodatno poguralo stare pristalice u naručje FPO.

Blisko flertovanje s desnicom

Tokom kampanje pre izbora za bečkog gradonačelnika u oktobru 2020. posteri političkih kandidata bili su izlepljeni po celom gradu. Plakat Dominika Nepa, kandidata FPO, delom je prikazivao ženu koja vrišti, dok iza nje stoji tamnoputi maskirani čovek s nožem, a delom samog Nepa u društvu žene i policajca, uz natpis: "Sa njim će Beč ponovo biti bezbedan". 

profimedia

Dominik Nep

Bio je to samo jedan od serije postera u gradu, koji je bio usmeren protiv muslimana, migranata i svega što desnica percipira kao pretnju tradicionalnom austrijskom konceptu porodice. Kandidat je čak koronavirus zvao "virusom tražilaca azila". 

O tome da im skandali nisu strani, svedoči i to da su članovi FPO nedavno išli u Kabul, prestonicu Avganistana pod kontrolom Talibana, kako bi svetu predstavili "pravu sliku tog mesta". Njihov cilj bio je da obezbede puštanje na slobodu desničarskog ekstremiste i osnivača sada rasformirane partije koji je povezivan sa nacističkim idejama.

U julu su bili među stotinama desničarskih demonstranata u maršu pod parolom "belačke moći" i s ciljem "zaštite Austrijanstva". 

Pošto se ta zemlja nalazi na balkanskoj ruti migracija, u 2022. bila je na četvrtom mestu liste država sa najviše zahteva za azil u Evropskoj uniji. Za zemlju od nešto manje od devet miliona stanovnika, migracije su već dugo važna politička tema.

AP/Theresa Wey

 

"FPO je privlačan onim ljudima koji su zbunjeni složenošću izazova s kojima se suočavamo, a koji uključuju Ukrajinu, koronu i ekonomske probleme", smatra profesor Martin Kohanec, sa Centralnoevropskog univerziteta u Beču i za Euronews objašnjava zašto su migranti "laka" meta za desničarske partije.

"Strategija ove vrste partija koje govore o tim izazovima kao o nekakvim pretnjama, a tu ubrajaju i migrante", dodao je profesor.

Aleksandar Polak, predstavnik organizacije za zaštitu ljudskih prava "SOS Mitmensch", kaže da je FPO vodio "dugoročnu rasističku kampanju" protiv muslimana.

U martu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održao govor putem video linka pred austrijskim parlamentom, a kada je počeo da se zahvaljuje Austriji na podršci, svih 29 članova FPO-a, uključujući lidera Herberta Kikla, napustilo je salu ostavljajući kartice sa natpisima "mir" i "neutralnost".

AP/Florian Schroetter

Herbert Kikl

Kikl i drugi članovi stranke nisu krili svoje protivljenje sankcijama Rusiji i divljenje liderima poput mađarskog Viktora Orbana, a Kikl je čak izrazio želju da iskoristi pravo veta Austrije da blokira sankcije Rusiji ako bude izabran za "narodnog kancelara".

Italija, Poljska, Mađarska, a od nedavno i Slovačka zemlje su u kojima su populističke partije došle na vlast. Čak je i desničarska Alternativa za Nemačku dobila na popularnosti pod vlašću kancelara Šolca, a sada i Austrija zadaje potencijalne muke Briselu.

Uz još neke desničarske partije poput nemačke AFD, italijanske Lige i francuskog Nacionalnog okupljanja, FPO je deo Grupe za identitet i demokratiju Evropskog parlamenta, što manjinsku desničarsku grupu čini jačom unutar institucija Evropske unije.

Nije poznato da li FPO može da zadrži ovaj talas popularnosti u susret izborima koji će se održati ove jeseni, ali kako unutrašnji konflikti utiču na mnoge partije centra, to postaje sve verovatnije. 

Komentari (0)

Evropa