Evropa

Desnica u Austriji nudi kandidata za "narodnog kancelara", kod levice nema jedinstva

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2023

-

10:45

Desnica u Austriji nudi kandidata za "narodnog kancelara", kod levice nema jedinstva
Herbert Kikl, lider FPO - Copyright EPA/Daniel Novotny

veličina teksta

Aa Aa

Praznik rada protekao je u Austriji u znaku borbe kandidata koji pretenduju na poziciju lidera političkog bloka levog centra i najave lidera krajnje desnice (FPO) Herberta Kikla da će se kandidovati za položaj "narodnog kancelara".

U Socijaldemokratskoj partiji (SPO) trenutno se tri kandidata bore za stranačku podršku, a predsednica SPO Pamela Rendi-Vagner poručuje da krajnji cilj mora biti da "Austrija konačno, ponovo dobije federalnu vladu predvođenu socijaldemokratima", navodi portal Euroaktiv.

Očekivalo se da će Rendi-Vagner predvoditi stranku na izborima u jesen 2024. godine, ali njenu lidersku poziciju osporio je najpre njen konzervativniji suparnik Hans Peter Doksozil, a potom se na listu kandidata uključio i Andreas Babler, gradonačelnik, levičar popularan u partijskoj bazi.

Dok Babler ističe da je "potreban povratak socijaldemokratije", Doksozil poručuje glasačima da "u životu mora da se rizikuje".

S druge strane, krajnje desničarska stranka FPO demonstrirala je političko jedinstvo. U govoru pred 5.000 pristalica koje su uzvikivali njegovo ime, šef stranke FPO Kikl poručio je da će postati "narodni kancelar", zvanje za koje istoričari kažu da je nekada bila rezervisano za Adolfa Hitlera.

"Nešto se veliko oseća u vazduhu. Vreme je za potpuno okretanje prema narodu i od elita", rekao je Kikl.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa