Evropa

Austrijski predsednik Van der Belen zakletvom započeo drugi šestogodišnji mandat na mestu šefa države

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2023

-

17:53

Austrijski predsednik Van der Belen zakletvom  započeo drugi šestogodišnji mandat na mestu šefa države
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen danas je u parlamentu položio zakletvu, čime je zvanično započeo drugi šestogodišnji mandat.

U govoru koji je dočekan ovacijama svih članova skupštine, sa izuzetkom Slobodarske partija Austrije (FPO), on je istakao da se antidemokratske tendencije moraju odlučno zaustaviti, prenela je agencija APA.

Van der Belen jasno je stavio do znanja da, s njegove tačke gledišta, ne može sve da ostane kako jeste.

"Moraćemo da promenimo uobičajenu svakodnevicu, jer u suprotnom rizikujemo da ukinemo našu budućnost", rekao je on i zahvalio biračima na ukazanom poverenju, rekavši da se raduje što će biti savezni predsednik još šest godina.

Osvrnuo se i na aktuelna istraživanja prema kojima postoji "sve osim nade", navodeći da to "ne bi trebalo da diktira sliku budućnosti, već samopouzdanje".

Austrijski predsednik je kao dobar primer naveo da je, uprkos pandemiji i ratu u Ukrajini, privreda porasla, stopa nezaposlenosti opala, a skladišta gasa su puna.

„Uspeli smo, jer smo bili zajedno i još se više može postići ako podržavamo i branimo našu demokratiju", rekao je  Van der Belen.

Istakao je da je najcentralniji blok zajedničko kompromisno rešenje i apelovao na parlamentarce da "vide i sposobnosti nekog drugog preko granice".

Van der Belen pobedio je na austrijskim izborima u oktobru 2022. godine i to u prvom krugu, čime je je obezbedio drugi uzastopni šestogodišnji mandat na mestu šefa države.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa