Evropa

U Poljskoj izbrojani svi glasovi: Vladajuća partija Zakon i pravda (PiS) više nema većinu

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

10:18

U Poljskoj izbrojani svi glasovi: Vladajuća partija Zakon i pravda (PiS) više nema većinu
U Poljskoj izbrojani svi glasovi: Vladajuća partija Zakon i pravda (PiS) više nema većinu - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Poljska vladajuća partija Zakon i pravda (PiS) osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, ali nema većinu da formira vladu, pokazuju današnji zvanični rezultati izbora.

Na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, PiS, nacionalistička, socijalno konzervativna partija, osvojila je 35,38 odsto glasova, dok je opoziciona liberalna Građanska koalicija (KO) bivšeg premijera Donalda Tuska druga sa 30,70 odsto glasova, preneo je Rojters.

Centristička stranka Treći put osvojila je 14,40 odsto glasova, a Nova levica 8,61 odsto.

Krajnje desničarska Konfederacija dobila je 7,16 odsto glasova.

Građanska koalicija, Nova Levica i Treći put su saopštili da su spremni da formiraju koalicionu vladu i da će početi razgovore kada zvanični rezultati budu objavljeni.

Predsednik Poljske Andržej Duda, saveznik PiS, rekao je pre glasanja da će prednost za formiranje vlade dati partiji koja je osvojila najviše glasova pojedinačno, ali Rojters ocenjuje da će PiS-u biti teško da pronađe saveznike da većinu, pošto zajedno sa Konfederacijom nema većinu neophodnu za formiranje vlade.

KO i saveznici će takođe imati većinu od 100 mesta u gornjem domu parlamenta, Senatu.

 

Komentari (0)

Evropa