Evropa

Koalicija Albanski Forum odlučila da uđe u novu vladu Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

08:23

Koalicija Albanski Forum odlučila da uđe u novu vladu Crne Gore
Tanjug/AP/Risto Bozović - Copyright Tanjug/AP/Risto Bozović

veličina teksta

Aa Aa

Albanski Forum odlučio je da podrži programska načela mandatara za formiranje 44. vlade Crne Gore Milojka Spajića, čime je i prihvaćeno učešće u toj vladi, saopšteno je iz te koalicije.

"Kao najveći politički subjekat Albanaca u Crnoj Gori, Albanski Forum na ovaj način želi da potvrdi programska opredeljenja svih subjekata koji ga čine, da Albanci u Crnoj Gori budu istinski partner svim demokratskim, prozapadnim snagama u Crnoj Gori, na njenom evropskom i evroatlanskom putu", navodi se u saopštenju, prenosi podgoričke Vijesti.

Oni su istakli da je donošenje ovakve odluke bilo olakšano demokratskim, prozapadnim duhom samih programskih načela mandatara Spajića, posebno onih koja govore o odlučnosti da se istraje na putu za ulazak u EU.

Izražena je spremnost na potpuno usklađivanje spoljne politike Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Takođe je izražena spremnost da Crna Gora bude kredibilni član NATO saveza i da "nastavi prijateljsku saradnju sa svim susednim državama, uključujući i Republiku Kosovo".

Poručili su da će tom pravcu ponuditi konkretan dokument koji će na principima afirmativne akcije omogućiti ravnopravno učešće Albanaca u društvenim kretanjima, s posebnim akcentom na njihovoj proporcionalnoj zastupljenosti u državnim institucijama i javnim službama Crne Gore, kao i na decentralizaciji vlasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa