Evropa

Češka: Vlada preživela glasanje parlamenta o nepoverenju

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

10:18

Češka: Vlada preživela glasanje parlamenta o nepoverenju
Češki parlament - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Češki parlament nije jutros izglasao nepoverenje  koalicionoj vladi zbog tvrdnji opozicije da loše postupa u oblasti ekonomije i imigracija.

Samo 85 opozicionih poslanika u Donjem domu parlamenta koji ima 200 mesta glasalo je za smenu petostranačke vlade koju predvodi konzervativni premijer Petr Fijala. Glasanje je održano rano jutros nakon debate koja je počela u utorak, preneo je AP.

Glavna češka opoziciona partija ANO, koju predvodi bivši premijer, populistički milijarder Andrej Babiš, optužila je vladu da se, između ostalog, nije izborila sa visokom inflacijom izazvanom povećanjem cena energenata i novim talasom imigracija. 

Inflacija u Češkoj je ove godine u padu, pala je sa 17,5 odsto u januaru na 6,9 odsto u septembru. Vlada je odbacila optužbe opozicije.

Babiš je takođe optužio vladu da joj je više stalo do Ukrajine nego do Češke. Češka je snažno podržavala Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije i prihvatila je više od 350.000 Ukrajinaca koji su pobegli od rata.

Češka vlada je početkom ovog meseca privremeno ponovo uvela kontrole duž granice sa Slovačkom u pokušaju da zaustavi priliv migranata.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa