Evropa

Češka usvaja zakon o usporavanju povećanja penzija zbog inflacije

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2023

-

23:05

Češka usvaja zakon o usporavanju povećanja penzija zbog inflacije
Petr Pavel inaugurisan za predsednika Češke - Copyright Tanjug AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Češki predsednik Petr Pavel izjavio je danas da će potpisati nacrt zakona kojim se usporava povećanje penzija vezano za inflaciju, odnosno predlog zakona koji je vladajuća koalicija uvela kako bi ublažila pritisak na budžet u vreme velike inflacije.

Vlada premijera Petra Fijale saopštila je da će, prema nacrtu zakona, biti ušteđeno oko 20 milijardi kruna, odnosno oko 879 miliona dolara, u potrošnji u centralnom budžetu, koji je trenutno planiran sa deficitom od 295 milijardi kruna za ovu godinu, prenosi Rojters.

Kako se navodi, ovaj predlog zakona predstavlja prvi opipljiv potez vlade u nastojanju da zauzda porast budžetskog deficita, koji je u prva dva meseca dostigao rekordnih 119,7 milijardi kruna, zbog porasta socijalnih davanja i subvencionisanja cena energije.

Rojters dodaje da predlog zakona ograničava povećanje prosečne mesečne penzije na 750 kruna u junu, u sledećem krugu povećanja koji će biti izazvan inflacijom, što je sniženje sa 1,770 kruna prema aktuelnom zakonu koji nalaže godišnje povećanje penzija, kao i vanredna prilagođavanja kada cene porastu za pet odsto.

Inflacija u Češkoj je prošlog meseca usporila na 19,7 odsto na godišnjem nivou, a očekuje se da će se u drugoj polovini godine smanjiti na jednocifrene brojeve.

Komentari (0)

Evropa