Evropa

NATO pojačava patrole u Baltičkom moru nakon oštećenja podmorske infrastrukture

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

20:53

NATO pojačava patrole u Baltičkom moru nakon oštećenja podmorske infrastrukture
NATO pojačava patrole u Baltičkom moru nakon oštećenja podmorske infrastrukture - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

NATO je saopštio danas da pojačava patrole u Baltičkom moru nakon nedavnih incidenata u vezi sa podvodnom infrastrukturom u tom regionu.

"Povećane mere uključuju dodatne izviđačke letove, uključujuči pomorske patrolne avione i dronove. Pored toga, šalju se i četiri NATO lovca u to područje", navodi se u saopštenju Alijanse.

Vršilac dužnosti portparola NATO-a Dilan Vajt rekao je da Alijansa nastavlja da pažljivo prati situaciju i ostaje u bliskom kontaktu sa partnerima u Estoniji, Finskoj i Švedskoj.

"NATO će nastaviti da prilagođava svoj pomorski položaj u Baltičkom moru i preduzeće sve neophodne korake da saveznici budu bezbedni", poručio je Vajt.

Gasovod i telekomunikacioni kabl koji povezuju Finsku i Estoniju pokidani su 8. oktobra, što je, kako finski istražitelji veruju, bila namerna sabotaža.

Prema pisanju lokalnih medija, finski državni vrh veruje da je Rusija odgovorna za sabotažu.

U isto vreme je oštećen i podvodni komunikacioni kabl koji povezuje Estoniju i Švedsku, a švedski ministar odbrane Karl Oskar Bolin rekao je nije došlo do potpunog prekida, već da je napravljena delimična šteta na kablu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa