Evropa

Parlamentarni izbori u Švajcarskoj, desničari populisti i levičari u usponu

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2023

-

13:23

Parlamentarni izbori u Švajcarskoj, desničari populisti i levičari u usponu
Parlamentarni izbori u Švajcarskoj, desničari populisti i levičari u usponu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Birači u Švajcarskoj danas glasaju na parlamentarnim izborima. Rezultati anketa javnog mnjenja ukazuju na oporavak desničarskih populističkih i levičarskih partija, dok se očekuje da će Zeleni izgubiti poziciju za koju su se izborili na prethodnom glasanju za dvodomni federalni parlament, pre četiri godine, prenosi AP.

Izbori za Donji dom, poznat kao Nacionalni savet sa 200 mesta i Gornji dom, tzv. Savet država sa 46 mesta daće ton švajcarskoj politici u narednom periodu.

Ova bogata alpska zemlja sa 8,5 miliona stanovnika, prilagođava svoj imidž "neutralne" države van Evropske unije, iako je okružena zemljama članicama i bori se sa istim pitanjima poput klimatskih promena, rastućih troškova zdravstvene zaštite i migracijama.

Glavna pitanja ovih izbora su da li će dve zelene stranke proći gore nego na prethodnim izborima 2019. godine i da li bi novostvorena centristička alijansa mogla dobiti više mesta u Donjem domu parlamenta od liberalnih stranaka, navodi agencija.

Nova politička formacija koja sebe naziva Centar, nastala 2021. godine fuzionisanjem demohrišćanskih i građanskih demokrata, debituje na parlamentarnim izborima i mogla bi da pomrsi konce liberalima, koji su do sada bili treća najveća partija u Donjem domu.

Ankete pokazuju da su Švajcarcima na umu tri glavne preokupacije: povećanje naknada za obavezno zdravstveno osiguranje zasnovano na pricipima slobodnog tržišta, klimatske promene, koje su erodirale brojne švajcarske glečere i brige o migrantima i imigraciji.

Komentari (0)

Evropa